FlexBraille

<>FlexBraille

Van verschillende kanten is het verzoek gekomen om meer lectuur beschikbaar te maken voor de beginnende (minder geoefende) volwassen braillelezer. De Koninklijke Bibliotheek en de partners binnen de keten Passend Lezen (Passend Lezen, CBB en Dedicon) onderschrijven het belang van braille lezen en willen dit zeker stimuleren. Daarom start de keten voor klanten van Passend Lezen met een pilot: FlexBraille.

Wat houdt de pilot in?

Voor deze pilot zijn verschillende boektitels geselecteerd. 17 voor volwassenen, 9 voor jeugdlezers (deze titels vind je onder aan deze pagina). Deze boeken kunnen tijdens de reproductie worden aangepast aan de specifieke wens van de klant:

 • Enkele regelafstand (standaard) of een dubbele regelafstand
 • Wel hoofdlettertekens (standaard) of geen hoofdlettertekens
 • Leestekens:
  • Wel leestekens (standaard)
  • Wel leestekens behalve aanhalingstekens
  • Geen leestekens maar wel een einde zin punt
  • Geen leestekens
 • Iedere zin op een nieuwe regel
 • Omzetting van rekentekens naar tekst (+ wordt ‘en’)
 • Iedere nieuwe zwartdrukpagina begint op een nieuwe braillepagina
 • Dubbelzijdige bedrukte pagina’s (standaard) of enkelzijdig bedrukte pagina’s
 • A3 katern (boekje met nietjes in het midden) of A4 met ringwire

Dit betekent bijvoorbeeld dat het boek voor de ene klant enkelzijdig geprint wordt met een dubbele regelafstand en zonder hoofdlettertekens en dat hetzelfde boek voor een andere klant dubbelzijdig wordt geprint met een enkele regelafstand en met hoofdlettertekens. Je kunt dus (binnen de keuzemogelijkheden) het boek volledig aanpassen aan je eigen wensen.

Aanvragen FlexBraille

Ben je geïnteresseerd in een brailleboek naar eigen wens? Vraag dan nu een brailleboek aan. Neem dan contact op met de afdeling Klantencontact van Passend Lezen. Stuur een e-mail naar klanten@passendlezen.nl met daarin de gewenste boektitel en specificaties voor de reproductie. Je kunt ook bellen naar telefoonnummer: 070 - 338 15 00. De afdeling Klantencontact is in de maand november telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur, behalve op dinsdag. Op dinsdag kun je tussen 9.00 en 12.00 uur bellen. De levertijd van deze brailleboeken bedraagt enkele werkdagen.

Boeken voor volwassenen

Titel Auteur Genre Annotatie
Kees de Jongen M. Hoefnagel Kinderleven Een twaalfjarige jongen in het Amsterdam van rond 1900 moet door omstandigheden snel volwassen worden. Hij moet kiezen tussen school of gaan werken.
Zonder genade Renate Dorrestein Psychologische roman Als een jonge disco-bezoeker slachtoffer wordt van zinloos geweld heeft dat grote gevolgen voor zijn ouders.
Ogenblik J. Wieringa Verhalen en novellen Verzameling van columns die Jan Wierenga ruim tien jaar publiceerde op pagina 2 van het Dagblad van het Noorden.
In één klap Abbas Khider Sociale roman De 18-jarige Karim vlucht uit Irak naar Duitsland, maar merkt dat zijn verwachtingen van het nieuwe leven in Europa niet uitkomen. Verhaal in korte zinnen en eenvoudige woorden.
Ijzige poppen Theo Hoogstraaten Detective Twee vriendinnen komen samen met een vriend op het spoor van vermiste kinderen.
Vermoorde onschuld Rob Vente Detective Een Rotterdamse rechercheur en een sportjournalist onderzoeken de moord op een Feyenoord-sponsor en zijn chauffeur.
Gedreven M. Scherstra-Lindeboom Streekroman Een jonge arts gaat in een Fries kustplaatsje de oude huisarts assisteren. Wat niemand weet is dat hij een speciale missie heeft.
De verdwenen bruid Johanna A. van Archem Streekroman Een Twentse familie bereidt zich aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog voor op de bruiloft van de oudste zoon met een egoïstische onderwijzersdochter.
De stilte om Leandra Karin Peters Familieroman Een zoon van een NSB-er en een joods meisje proberen na de Tweede Wereldoorlog ieder afzonderlijk het verleden een plek te geven.
Havik Marco Kamphuis Kinderleven Een 12-jarige jongen droomt ervan een echte havik te zien en de Nobelprijs voor biologie te krijgen. Maar er komen barsten in zijn leefwereld, vooral de ruzies tussen zijn ouders baren hem zorgen.
Ken mij niet Nadine Barroso Thriller Een jonge vrouw is op de vlucht voor een man die haar op 9-jarige leeftijd ontvoerde en probeert intussen haar identiteit terug te vinden.
De buurt Ab Visser Kinderleven Autobiografische verhalen over de kinderjaren van de auteur in een Groningse volksbuurt in de jaren twintig van de twintigste eeuw.
Wat helpt is een wonder Anne Vegter Poëzie Bundeling van alle 'vaderlandse' gedichten, grotendeels verschenen in de NRC die de Dichter des Vaderlands (Delfzijl, 1958) tijdens haar 'dienstjaren' 2013 t/m 2016 schreef.
Viggo drijft over Viggo Waas Humoristische roman Korte komische verhalen waarin de cabaretier zowel zichzelf als anderen op de hak neemt.
Meervoudig afwezig Ester Naomi Perquin Poëzie In haar vierde gedichtenbundel wordt Ester Naomi Perquin persoonlijker en scherper terwijl ze onderzoekt wat het betekent om ergens te vertrekken.
Ik kom eraan Imre Dietz Thriller Het leven een psychologiestudente uit Utrecht wordt danig op z'n kop gezet als ze een nieuwe minnaar krijgt en als een irritant nichtje haar favoriete neef in de armen van een obscure sekte drijft.
Wenst Allard Schröder Literaire roman Verhalen over een fictief plaatsje in Oost-Groningen.

 

Boeken voor de jeugd

Titel Auteur Genre Annotatie
Lotte en Roos; De slag om Bullebak Marieke Smitshuis Dierenleven Lotte en Roos beleven allerlei avonturen met hun opa en hun buurjongens Lasse en Joppe. Als hond Bullebak naar het asiel moet, bedenken ze een plan. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Schuld A.R. Hermer Avonturenroman De 17-jarige John krijgt een ongeluk met zijn scooter en moet behalve een boete ook de schade betalen. Maar hoe doe je dat, als je geen baan hebt en zonder opleiding geen werk krijgt? Vanaf ca. 15 jaar.
Geraakt M. Verhelst Liefdesroman Aron (16) heeft eindelijk een afspraak met Maira. Maar hun eerste date verloopt heel anders dan gepland. Aron wordt in elkaar geslagen. Vanaf ca. 15 jaar.
Dagboek van een muts; Avonturen uit een niet-zo-perfect leven Rachel R. Russell Schoolverhaal Dagboek van een muts 1 - Nikki (14) beschrijft dagelijks haar belevenissen op een dure privéschool, waar ze zich in het begin een buitenstaander voelt. Vanaf ca. 11 jaar.
De Gorgels Jochem Myjer Sprookjes Op een nacht zit er een gek wezentje op Melles bed, een Gorgel. Gorgels beschermen kinderen tegen de griezelige Groenlandse Brutelaars. Melle en zijn vader besluiten de Gorgels te helpen. Vanaf ca. 8 jaar.
De hele erge Ellie en nare Nellie Rindert Kromhout Humoristische roman De heel vervelende tweeling Ellie en Nellie speelt de baas over de andere kinderen uit de buurt. Alleen hun ouders denken dat zij echte lieverdjes zijn. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Geheim agent oma Manon Sikkel Humoristische roman Max is vrijdagmiddag altijd bij zijn lieve oma. Maar ineens komt zijn andere oma hem ophalen van school. De andere oma heeft een heel spannend beroep. Vanaf ca. 8 jaar.
Het leven van een loser - deel 1, logboek van Bram Botermans Jeff Kinney Humoristische roman Leven van een loser 1 - De belevenissen van brugklasser Bram Botermans die geen loser wil zijn. Logboek met veel cartoons. Vanaf ca. 10 jaar.
Meester kikker Paul van Loon Humoristische roman Meester Frans verandert zo nu en dan in een kikker; als de kinderen ontdekken dat de directeur van de school soms een ooievaar wordt, bedenken ze een plan om hun meester te beschermen. Vanaf ca. 8 jaar.