Nederland leest

Heel Nederland Leest 2023 | 1 t/m 30 november

Vanaf dit jaar is de naam ‘Nederland Leest’ gewijzigd naar ‘Heel Nederland Leest’. Het geschenkboek - getiteld Sonny Boy van Annejet van der Zijl - is niet langer alleen gratis in bibliotheken af te halen, maar, als het aan organisatoren ligt, op duizenden andere plekken in heel Nederland. Dit jaar is geen thema meer verbonden aan de campagne. De keuze voor Sonny Boy van Annejet van der Zijl is een bekroning voor 25 jaar schrijverschap en leesbevordering.

Klanten van Passend Lezen kunnen het boek als geschenk aanvragen. Het geschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP! 

Bestel het uitleenexemplaar

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten.

In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. 

Van Sonny Boy werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. In 2020 schreef zij voor de Boekenweek het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, een familiekroniek. Dit boek vormde de basis voor haar roman Fortuna's Kinderen, waarmee Van der Zijl haar derde nominatie voor de NS Publieksprijs in de wacht sleepte

<>Nederland leest

Geschenk Sonny Boy

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien. 

Geschenk aanvragen
Als klant van Passend Lezen kun je het actieboek telefonisch aanvragen via: 070 3381 500 of per e-mail via: klanten@passendlezen.nl. Je mag het geschenk in het speciale hoesje houden! Verzending vindt plaats gedurende de actieperiode. Er is een beperkt aantal hoesjes beschikbaar, dus wees er snel bij want OP=OP. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Sonny Boy is vanaf 1 november ook te leen bij Passend Lezen. Het boek is dan beschikbaar in audio en braille.

Bestel het uitleenexemplaar

Lees meer van Annejet van der Zijl

Wil je meer lezen van Annejet van der Zijl? We hebben de volgende titels van haar in onze collectie: 

De Dageraad

Slavernijverhaal over de Surinaamse plantage De Dageraad, bakermat van Waldi Nods (Sonny Boy). Beschikbaar in audio.

Bestel De Dageraad

De Amerikaanse prinses

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis. Beschikbaar in audio en braille.

Bestel De Amerikaanse prinses

Gerard Heineken

Het meeslepende verhaal Gerard Heineken (1841-1893), de stichter van het gelijknamige bierimperium, een visionair mens die zijn familienaam groot maakte. Beschikbaar in audio en braille.

Bestel Gerard Heineken

Moord in de Bloedstraat

Selectie van verhalen die de Nederlandse auteur en historica (1962) schreef in de vijf jaar dat ze als misdaadverslaggeefster werkte. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Moord in de Bloedstraat

Nederland Leest Junior

Tijdens Heel Nederland Leest Junior leest de hele klas hetzelfde boek. Dit leidt tot boeiende en leuke gesprekken. Dit jaar is Het Pungelhuis van Annet Huizing het cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en de onderbouw van het vmbo. Het boek is uiteraard ook beschikbaar bij Passend Lezen.

Het Pungelhuis | Annet Huizing

Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten. Beschikbaar in audio, braille, jumboletter en als elektronisch boek.

Bestel Het Pungelhuis

Meer van Annet Huizing

Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Katinka wil schrijfster worden, maar ze weet niet goed hoe ze alle verhalen in haar hoofd moet opschrijven. Ze zoekt hulp bij Lidwien die een beroemd schrijfster is. Vanaf ca. 9 jaar. Beschikbaar in audio. 

Bestel Hoe ik per ongeluk een boek schreef

De zweetvoetenman

Krijg je een boete voor zweetvoeten? Wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Mag je je gestolen fiets terug stelen? 23 verhalen over bekende, ook heftige en grappige, rechtszaken en regels. Vanaf ca. 12 jaar. Beschikbaar in audio en braille.

Bestel De zweetvoetenman

Afbeelding van smartphone met de boekenplank geopend

Overal lezen met de app van Passend Lezen!

In bed, in de trein, op de bank… Je kunt de gesproken boeken, kranten en tijdschriften ook streamen via de Passend Lezen-app op je smartphone of tablet. Ook kun je de gesproken titels downloaden in de app, zodat deze zonder internet te beluisteren zijn.

Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl/passendlezen-app

Of download direct de Passend Lezen-app voor iOS of Android.