Nederland leest

Nederland Leest 2022 | 1 t/m 30 november

Het Nederland Leest geschenk is dit keer geschreven door Yvonne Keuls. Het boek Mevrouw mijn moeder staat dit jaar centraal. Mevrouw mijn moeder is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek als geschenk aanvragen.

Het geschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP! 

Bestel het uitleenexemplaar

Geschenk Mevrouw mijn moeder

Mevrouw mijn moeder is een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen. Een boek met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

Dit sluit mooi aan bij het thema van Nederland Leest dit jaar: Oud worden, jong blijven. We worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal?

Geschenk aanvragen
Als klant van Passend Lezen kun je het actieboek telefonisch aanvragen via: 070 3381 500 of per e-mail via: klanten@passendlezen.nl. Je mag het geschenk in het speciale hoesje houden! Verzending vindt plaats gedurende de actieperiode. Er is een beperkt aantal hoesjes beschikbaar, dus wees er snel bij want OP=OP. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Mevrouw mijn moeder is vanaf 1 november ook te leen bij Passend Lezen. Het boek is dan beschikbaar in audio en braille.

Bestel het uitleenexemplaar

<>Nederland leest

Lees Meer van Yvonne Keuls

Yvonne Keuls (1931) werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans. Midden jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar 'sociale romans', zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. In december 2021 vierde Keuls haar negentigste verjaardag en onlangs verscheen Gemmetje Victoria, een roman over een jonge vrouw die Keuls ontmoette in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte. 

Wil je meer lezen van Yvonne Keuls? We hebben de volgende titels van haar in onze collectie:

Ik heb je lief

Bundel met zeven korte verhalen, afgewisseld met liedjes, over mensen in Den Haag. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Ik heb je lief

Koningin van de nacht

Een half-joods gezin in Den Haag probeert de Tweede Wereldoorlog te overleven. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Koningin van de nacht 

Benjamins bruid

Een Nederlands-Indische vrouw ziet in een vreemde jongeman de plaatsvervanger van haar zoon, die naar elders vertrok. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Benjamins bruid

Alle Indische tantes

Oude en nieuwe verhalen over een generatie in Den Haag wonenende Indische tantes. Beschikbaar in audio. 

Bestel Alle Indische tantes

Meneer en mevrouw zijn gek

In dit boek beschrijft Keuls haar observaties tijdens een eenjarig verblijf in het Haags psychiatrisch centrum "Bloemendaal". Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Meneer en mevrouw zijn gek

Ga naar de catalogus

Het thema van dit jaar is ‘Oud worden, jong blijven’. Wil je meer boeken voor volwassenen lezen over dit thema? 

Lees dan een van onderstaande boeken:

Eindelijk volwassen - Frits de Lange

Een visie op het leven in de tweede levenshelft, waarin door rijping van wijsheid nog steeds groei en ontwikkeling mogelijk is. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Eindelijk volwassen

Volle bloei - Hetty Kleinloog

Vijf vrouwen op leeftijd ontmoeten elkaar op de begraafplaats, waar ze besluiten hun dromen te gaan verwezenlijken. Beschikbaar in audio. 

Bestel Volle bloei

Cliënt E. Busken - Jeroen Brouwers

Een man, die in een zorginstelling hulpeloos zit vastgegord in een rolstoel, ergert zich aan het zorgpersoneel en de medebewoners. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Cliënt E. Busken

Het seniorenbrein - André Aleman

Neuropsychologische beschrijving van de ouder wordende hersenen met adviezen over beweging, geestelijk actief blijven en voeding om geestelijk zo lang mogelijk helder te blijven. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Het seniorenbrein

Nieuwe eeuwelingen - Steffie van den Oord

Levensverhalen van honderdjarigen. Beschikbaar in audio. 

Beste Nieuwe eeuwelingen

Ga naar de catalogus

Nederland Leest Junior

Nederland Leest heeft ook een Junior-editie, omdat kinderen natuurlijk ook willen meepraten over thema’s van de toekomst. Tijdens de juniorcampagne staat het boek De regels van drie van Marjolijn Hof centraal. 

De regels van drie | Marjolijn Hof 

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar Ijsland. Ze gaan Twans overgrootvader, Opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen, gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden? Het boek is beschikbaar in audio, braille, karaoke en jumboletter.

Bestel De regels van drie

Lees meer jeugdboeken in het thema ‘Oud worden, jong blijven’. 

De vogeltjesklok - Harm de Jonge

De opa van Josse (11, ik-persoon) bouwde een vogeltjesklok en wist heel veel van vogels. Maar nu ligt opa in het ziekenhuis en is zijn hoofd leeg. Van de hersendokter moet Josse op zoek gaan naar herinneringen om opa te helpen. Vanaf ca. 11 jaar. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel De vogeltjesklok

Goede reis, opa! - Vivian den Hollander

Mila en Tom mogen mee met opa Bak. Ze gaan een reis maken met een ballon. De ballon staat in de wei. Maar komen ze wel op tijd? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio, braille, jumboletter en als elektronische editie. 

Bestel Goede reis, opa! 

Geheim agent oma - Manon Sikkel

Mars (13) woont vlakbij de Belgische grens, die tijdens de Eerste Wereldoorlog streng wordt bewaakt. Als niemand meer voor de pasgeboren Reentje kan zorgen, besluit Mars de baby naar haar familie over de grens te smokkelen. Vanaf ca. 12 jaar. Beschikbaar in audio, braille en jumboletter. 

Bestel Geheim agent oma

Operatie oma Sjannie - Lysette van Geel

Als de oma van Amare (11) na een val in het ziekenhuis belandt, willen Amares ouders haar in een verzorgingshuis onderbrengen. Maar dat wil oma Sjannie helemaal niet. Amare besluit haar oma te verstoppen op de zolder van hun huis. Vanaf ca. 10 jaar. Beschikbaar in audio, jumboletter en als elektronische editie. 

Bestel Operatie oma Sjannie

Toffee - Sarah Crossan

Allison (16) besluit van huis weg te lopen als haar vader haar begint te mishandelen. Als ze na een overnachting in een oude schuur de demente Marla ontmoet, groeit er begrip en een band tussen hen, en gloort er weer een toekomst voor Allison. Verhaal in poetische korte zinnen. Vanaf ca. 15 jaar. Beschikbaar in audio, karaoke, braille en als elektronische editie. 

Bestel Toffee