Nederland leest

Het Nederland Leest geschenk is dit keer geschreven door Adriaan van Dis. Het boek De wandelaar staat dit jaar centraal. De wandelaar vertelt het verhaal van een 60-jarige Nederlandse rentenier in Parijs die opeens een straathond in huis krijgt. Hij leert tijdens wandelingen met het dier het andere Parijs kennen. Een stad vol daklozen, junkies, bedelaars en vooral talloze illegalen, waarbij zijn geweten gaat opspelen. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek als geschenk aanvragen.

Het geschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP! 

Bestel het uitleenexemplaar 

Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. 

Extra bijzonder aan de speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is het nawoord van schrijfster en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte. 

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis is een veelzijdig, geëngageerd schrijver. Met romans als Indische duinen, De wandelaar en Tikkop. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Van Ik kom terug zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht. 

Bestel het uitleenexemplaar

<>Nederland leest

Wil je meer lezen van Adriaan van Dis? We hebben de volgende titels van hem in onze collectie:

Indische duinen

Bij zijn zoektocht naar zijn wortels leert de zoon uit een Indisch repatriantengezin zijn familie waarderen. Beschikbaar in audio. 

Bestel Indische duinen

Adriaan van Dis leest Ik kom terug 

Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Beschikbaar in audio. 

Bestel Adriaan van Dis leest Ik kom terug

KLIFI

In een toekomstige Republiek Nederland, waar de klimaatverandering zich laat gelden, wekt de wijze waarop de populistische regering omgaat met slachtoffers van een orkaan de woede op van een oude man, die een pamflet schrijft als aanklacht. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel KLIFI

Tikkop

Een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse man, veertig jaar geleden betrokken bij het verzet tegen de Apartheid, halen hun banden weer aan. Beschikbaar in audio, braille en karaokelezen. 

Bestel Tikkop

Ga naar de catalogus

Lees dan een van onderstaande boeken:

Een land zonder grenzen | Nir Baram

Verslag van een reis langs de grens tussen Israel en de Palestijnse gebieden. Beschikbaar in audio. 

Bestel Een land zonder grenzen

Verdwenen grenzen | Stefan Popa

In Roemenie in de tweede helft van de jaren '80 weigert een traditionele Romafamilie hun dochter te laten trouwen met haar geliefde, een niet-Roma. Beschikbaar in audio. 

Bestel Verdwenen grenzen

Hier | Joke van Leeuwen 

Hier is het huis aan de grens waar Stamvader woont. Vreemdelingen zijn niet welkom, smokkelen is verboden. Maar waarom trekken mensen grenzen? Wie meent bij welke kant te horen? Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Hier

Dwaalspoor | Marica van der Meer

Reisverslag van een circa 17.000 km lange fietsreis door Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en het zuiden van de VS. Beschikbaar in audio.

Bestel Dwaalspoor

Reizen volgens Hannema | Iris Hannema

Belevenissen van een reisjournaliste in onder andere Mexico, Japan, Afrika, Samoa, IJsland en de Filipijnen. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Reizen volgens Hannema

Ga naar de catalogus

Nederland Leest heeft ook een Junior-editie, omdat kinderen natuurlijk ook willen meepraten over thema’s van de toekomst. Tijdens de juniorcampagne staat het boek Katvis van Tjibbe Veldkamp centraal. 

Katvis | Tjibbe Veldkamp

Ate (14) heeft maar één vriend: Baptiste, die hij online heeft ontmoet. Wanneer Baptiste laat weten dat hij geldproblemen heeft, besluit Ate hem in Brussel op te zoeken. Maar dan ontdekt Ate dat Baptiste niet alles over zichzelf heeft verteld en zich in illegale kringen bevindt. Vanaf ca. 12 jaar. Beschikbaar in audio, braille en jumboletter. 

Bestel Katvis

Cyrus & Farnaz | Mark van Waes

Van de ene op de andere dag moet de bijna veertienjarige Cyrus zijn thuisland Iran ontvluchten, samen met zijn moeder. Tijdens hun vlucht ontmoet Cyrus het mysterieuze meisje met die donkere ogen en zwarte krullen: Farnaz. Hoewel Cyrus in het begin niets van haar moet hebben, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee. Vanaf ca. 12 jaar. Beschikbaar in audio. 

Bestel Cyrus & Farnaz

Over de grens | Iráene Storm

Luuk (10) woont met zijn zusje, Nederlandse moeder en Spaanse vader in Spanje. Als zijn moeder na een vakantie in Nederland niet meer terug naar huis wil, mist Luuk zijn vader en zijn hond Pepper. Als hij hoort dat Pepper in een Spaans asiel zit, is hij vastbesloten haar te redden. Vanaf ca. 10 jaar. Beschikbaar in audio, braille, jumboletter en elektronische vorm. 

Bestel Over de grens

Achter de draad | Hans Kuyper

Mars (13) woont vlakbij de Belgische grens, die tijdens de Eerste Wereldoorlog streng wordt bewaakt. Als niemand meer voor de pasgeboren Reentje kan zorgen, besluit Mars de baby naar haar familie over de grens te smokkelen. Vanaf ca. 12 jaar. Beschikbaar in audio, braille en jumboletter. 

Bestel Achter de draad

Amigos! | Annemarie van den Brink

Als de Spaanse jongen Manoe tegenover Tijn (8) komt wonen, worden ze al gauw de beste vriendjes. Maar dan krijgt Manoe heimwee naar Spanje en wordt ziek. Vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Amigos!

Nee! | Mirjam Mous

Denise (15) is verhuisd en doet haar best om nieuwe vrienden te maken. Daarbij verlegt ze haar grenzen steeds een beetje, totdat er iets gebeurt wat ze echt niet wil. Vanaf ca. 13 jaar. Beschikbaar in audio. 

Bestel Nee!