Bibliotheek

 

Veel mensen komen graag in de Bibliotheek. Alleen krijgen ze, als ze ouder worden, moeite met lezen. Onder andere door achteruitgang van het gezichtsvermogen, met neurologische aandoeningen als afasie en dementie, maar ook met motorische problemen waardoor het zelf vasthouden van een boek of krant moeilijk wordt. En daarnaast krijgen kinderen ook steeds vaker problemen met lezen door onder andere dyslexie.

Bij Passend Lezen heeft iedereen die niet (meer) op de gebruikelijke manier kan lezen onbeperkt toegang tot de grootste collectie boeken, kranten en tijdschriften in een leesvorm naar keuze.

Op deze pagina lees je hoe we kunnen samenwerken en wat je als Bibliotheek met Passend Lezen kunt betekenen voor je klanten.

We hebben bij Passend Lezen twee mogelijkheden: Passend Lezen in de Bibliotheek en Bibliotheekservice Passend Lezen.

Passend Lezen in de Bibliotheek is een dienst speciaal ontwikkeld voor mensen die ook nog graag in de bibliotheek willen blijven komen en niet 2 verschillende abonnementen willen afsluiten. Met het lidmaatschap van de bibliotheek kunnen mensen zich aanmelden voor deze dienst en kan gebruik worden gemaakt van 45.000 gesproken boeken. Deze gesproken boeken zijn alleen te beluisteren via streaming. Indien er behoefte is aan meer mogelijkheden en meer boeken die in verschillende leesvormen te lezen zijn dan adviseren we Bibliotheekservice Passend Lezen. Hieronder staan de verschillende tussen beide diensten aangegeven.

 

Bibliotheekservice Passend Lezen

Passend Lezen in de Bibliotheek

Lidmaatschap €30 per jaar Lidmaatschap 'lokale' bibliotheek
Verklaring leesbeperking Verklaring leesbeperking
+75.000 gesproken boeken +45.000
175 kranten en tijdschriften in diverse leesvormen Alleen audiolezen - streaming titels
Braille titels, hoorspelen, hoorcolleges Luisteren via de online player
Jumboletters voor de jeugd  
Luisteren via de app Daisylezer, online player en specifieke apparaten  

Passend Lezen heeft een relatiemanager in dienst die vrijblijvend op afstand of op locatie informatie geeft over leeshulpmiddeleen, ideeën voor invulling van dagactiviteiten, informatiebijeenkomsten of over het opzetten van een leesclub.

Wat kan de Relatiemanager voor u betekenen?

  • De Relatiemanager kan uw bibliotheek voorzien van een collectie boeken in aangepaste vorm om klanten op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de dienstverlening Passend Lezen.
  • De Relatiemanager verzorgt workshops en presentaties (centraal en op locatie) om de kennis wat betreft de mogelijkheden van de dienstverlening Passend Lezen te vergroten.
  • Via de Relatiemanager kunt u een standaardpakket aan promotiemiddelen aanvragen waarmee de bibliotheek de dienstverlening van Passend Lezen actief, fysiek en online zichtbaar maakt, voor haar klanten.
  • De Relatiemanager verstuurt één keer per maand een nieuwsbrief met informatie, nieuws en tips naar de relevante contactpersonen binnen uw bibliotheek. Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen? Dan kunt u deze aanvragen via de Relatiemanager of via de pagina www.passendlezen.nl/bibliotheken.

Neem contact op met de relatiemanager

<>Bibliotheek


Bibliotheken hebben te maken met mensen die door verschillende redenen niet meer in staat zijn om te lezen op de 'gewone' manier. Als bibliothecaris kun je hen informeren over Passend Lezen zodat zij met plezier kunnen blijven lezen, ontspanning ervaren en tijdverdrijf hebben. Passend Lezen biedt hiervoor kosteloos folders aan.

Vraag folders over Passend Lezen aan

Vraag folders over Passend Lezen in de bibliotheek aan

Webinar - Passend Lezen in de bibliotheek

Doelgroep: Bibliotheekmedewerkers, bibliotheekorganisaties, leesconsulenten, vrijwilligers van onder andere bibliotheek aan huis
Duur: 45 minuten

Als het lezen van boeken moeilijk is of wordt dan zijn er allerlei mogelijkheden om toch te kunnen blijven lezen. In dit Webinar leggen we uit hoe mensen en kinderen met een leesbeperking zoals slechtziendheid, dyslexie of een fysieke beperking toch kunnen lezen. Daarnaast leggen we uit wat het verschil is tussen lezen via de bibliotheek of lezen via Passend Lezen.

Meer webinars terugkijken? Bezoek dan passendlezen.nl/webinar.
 

 

 

Het is voor een bibliotheek ook mogelijk om klant te worden van Passend Lezen. Via een eigen account kun je klanten op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de dienstverlening van Passend Lezen.

Word lid als bibliotheek