15 jaar en ouder

Inspiratie voor spannende, grappige en romantische Young Adult-boeken vind je hier. Ken je De labyrintrenner al? Divergent? De boeken van Mel Wallis de Vries? Laat je meeslepen!

<>15 jaar en ouder

Hier vind je de Audiolezen-collectie voor 15 jaar en ouder.

Hier vind je de Braillelezen-collectie voor 15 jaar en ouder.

Hier vind je de Jumboletter-collectie voor 15 jaar en ouder.

Speciaal voor de jeugd op de middelbare school is er een uitgebreide collectie gesproken boeken en karaokeboeken. Deze boeken zijn gerangschikt voor de literatuurlijst én zijn gesorteerd op leeftijd en niveau. Vind hier dus makkelijk en snel een gesproken boek of karaokeboek dat bij je past. Zo kun je voortaan ook luisteren voor je lijst, waar en wanneer je maar wilt. Dus oortjes in en luisteren maar!

Naar passendlezen.nl/voorjelijst

Zapp nr. 4 is uit, gisteren ingelezen in onze studio’s in Grave. En deze keer heeft het bijna een thema gekregen, al doen we daar bij Zapp niet echt aan. Maar we vieren uitgebreid de vrijheid in de Zapp van de maand april:

Want:
'En op 1 april verloor Alva zijn bril.' Het zou zomaar kunnen dat je de uitdrukking kent. Het gaat over de historische inname van Den Briel ('bril') tijdens de Tachtigjarige Oorlog, op 1 april 1572, precies 450 jaar geleden. Het was het begin van het einde van de Spaanse overheersing.
 
Nederland kreeg onlangs een lesje geschiedenis van de Oekraïense president Zelenski. In zijn speech voor de Tweede Kamer had hij het niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over 1 april 1572, 'de dag dat Nederland opstond tegen de tirannie'. Hoe dat in Den Briel, dat tegenwoordig Brielle wordt genoemd, herdacht en gevierd wordt, hoor je in deze Zapp! van de maand april.
 
Verder wordt er uitgebreid stilgestaan bij de seksuele ontwikkeling van jongeren, en hoe lastig dat kan zijn in deze #MeToo-tijden. Ook komt lachgas, een dansende kaketoe, de slechtziende Fleur, en een luisterend overhemd langs.
 
Deze artikelen, en natuurlijk de vaste rubrieken Films (over het spektakel The Northman), Boeken (Vliegen van Paulien Weikamp), Muziek (BLØF bestaat 30 jaar) en terug van lang weggeweest TV (Arjen Lubach is populair onder jongeren), maken van deze vierde editie van Zapp! in 2022 weer een bijzonder, informatief, verfrissend, jeugdig, dansbaar en bevrijd exemplaar.

Zapp! is een audiotijdschrift speciaal voor tieners met een leeshandicap. Elke vier weken is er een nieuw nummer vol informatie en weetjes, veel muziek, een eigen reportage, en recensies in de rubrieken Game, Boek en Film.

Beluister nu Zapp!

Karaokelezen doe je met karaokeboeken. Dit zijn digitale boeken die gecombineerd zijn met de gesproken versie van het boek. Tijdens het lezen word je ondersteund door een karaokebalkje, dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Zo zie je per woord waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen. Daarnaast is het mogelijk om de snelheid en de lettergrootte naar wens aan te passen.