Superboek

Welkom bij Superboek!

Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden.

Heb je een leesbeperking en ben je onder de 18 jaar? Word dan nu gratis lid van Passend Lezen (check nog wel even bij je ouders of zij dit ook goed vinden)! Je krijgt dan onbeperkt toegang tot Superboek. 

Word nu lid

De collectie van Superboek bestaat uit meer dan 15.000 gesproken boeken, 3.700 brailleboeken, 1.000 Jumboletter-boeken en 13 tijdschriften. Ook voor de beginnende braillelezer is er genoeg keuze! Van Jip en Janneke tot De Grijze Jager. Van Sjakie en de chocoladefabriek tot De waanzinnige boomhut.

Heel Nederland Leest Junior 2023

Van 1 tot en met 30 november is het tijd voor Heel Nederland Leest! Ook kinderen van 10 tot en met 14 jaar kunnen hieraan meedoen door het bijhorende boek te lezen én te bespreken in de klas. Dit jaar is het boek geschreven door Annet Huizing getiteld Het Pungelhuis. Lees jij mee? 

Het boek is bij Passend Lezen beschikbaar in audio, braille, jumboletter en als elektronisch boek. 

Bestel Het Pungelhuis

Meer informatie over Heel Nederland Leest

<>Superboek

0 tot 6 jaar

Leuke en lieve verhalen voor de kleintjes! Ga op avontuur met Jip en Janneke of ontdek alle bekende sprookjes! Korte en iets langere verhalen voor de allerjongsten. Van Meester Max tot aan 3 ei is een paasei.

Naar de collectie 0 tot 6 jaar

12 tot 15 jaar

Zoek je een boek voor je leeslijst Nederlands? Of ontdek jij graag andere werelden? Stap dan nu in de magische werelden van Percy Jackson en Artemis Fowl of ga terug in de tijd met Kruistocht in Spijkerbroek. Je kunt natuurlijk ook in het heden blijven met de Mzzl meiden. Ga op onderzoek uit en duik in de collectie!

Naar de collectie 12 tot 15 jaar

6 tot 9 jaar

Is Mees Kees jouw favoriete meester? Of ben je zo gek op voetbal dat jij alleen maar over Koen Kampioen wilt lezen? Dat kan! Lees hier de allerleukste kinderboeken voor jou! Van Dolfje tot aan Superjuffie.

Naar de collectie 6 tot 9 jaar

15 jaar en ouder

Lees jij voor de Lijst? Of houd je gewoon van boeken? Beleef de spanning in De labyrintrenner, De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine en Divergent. Laat je meeslepen met Mel Wallis de Vries en Helen Vreeswijk. Van Alice in zombieland tot aan De weeffout in onze sterren; hier vind je alle Young Adult-titels.

Naar de collectie 15 jaar en ouder

9 tot 12 jaar

Op avontuur met De Grijze Jager? Wegdromen bij Dagboek van een muts? Hier vind je de tofste boeken, van De waanzinnige boomhut tot Dummy de Mummie. Maar ook boeken voor werkstukken en spreekbeurten.

Naar de collectie 9 tot 12 jaar

Voor je lijst

Speciaal voor de jeugd op de middelbare school is er een uitgebreide collectie gesproken boeken en karaokeboeken. Deze boeken zijn gerangschikt voor de literatuurlijst én zijn gesorteerd op leeftijd en niveau. Vind hier dus makkelijk en snel een gesproken boek of karaokeboek dat bij je past. Zo kun je voortaan ook luisteren voor je lijst, waar en wanneer je maar wilt.

Naar Voor je lijst

Vrouw met koptelefoon

Ontmoet onze jeugdambassadeurs!

Ken jij onze ambassadeurs al? Passend Lezen heeft verschillende ambassadeurs die de jongere klantgroep vertegenwoordigen. Laat je inspireren door hun persoonlijke verhalen en ontdek al hun (lees)tips!

Meer informatie over de ambassadeurs van Passend Lezen

Ik wil ook ambassadeur van Passend Lezen worden!

Afbeelding van smartphone met de boekenplank geopend

Overal lezen met de app van Passend Lezen!

In bed, in de trein, op de bank… Je kunt de gesproken boeken, kranten en tijdschriften ook streamen via de Passend Lezen-app op je smartphone of tablet. Ook kun je de gesproken titels downloaden in de app, zodat deze zonder internet te beluisteren zijn.

Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl/passendlezen-app

Of download direct de Passend Lezen-app voor iOS of Android.

Voelboeken

Voelboeken zijn (voor)leesboekjes voor jonge blinde en (zeer)slechtziende kinderen van 2 tot 8 jaar. Het zijn voelboekjes met een combinatie van braille en tactiele vormen, gemaakt van verschillende stoffen en materialen. Kinderen ontdekken al lezend en voelend de wereld om zich heen, maken op een laagdrempelige manier kennis met het brailleschrift en ontwikkelen de tastzin. Meer weten? Ga dan naar de pagina met meer informatie over Voelboeken. Of zoek direct in de volledige collectie Voelboeken.

Karaokelezen

Karaokelezen doe je met karaokeboeken. Dit zijn digitale boeken die gecombineerd zijn met de gesproken versie van het boek. Tijdens het lezen word je ondersteund door een karaokebalkje, dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Zo zie je per woord waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen. Daarnaast is het mogelijk om de snelheid en de lettergrootte naar wens aan te passen. Karaokeboeken speel je af via de online player op de website. 

Jumboletter

Duik in de collectie van ruim 1.000 Jumboletterboeken en bestel de gewenste titel (maximaal 3 titels per maand). Een Jumboletter is een grootletterboek (.24). Het wordt geprint zodra er een aanvraag voor binnen is en binnen 3-5 werkdagen naar jou toegezonden. Veel leesplezier!

Elektronische boeken

Elektronische boeken zijn digitale boeken gecombineerd met een elektronische stem die het verhaal voorleest. De Elektronische boeken kun je alleen via de Dolphin EasyReader app op je smartphone of tablet lezen. Via de instellingen in de Dolphin EasyReader app kun je zelf aanpassingen doen, bijvoorbeeld de afspeelsnelheid en de lettergrootte. 

De Elektronische boeken zijn alleen bedoeld voor kinderen met een visuele beperking (blind of slechtziend). 

Lees meer over Elektronische boeken

Informatieboekjes

Ben je op zoek naar informatie voor je spreekbeurt of werkstuk? Of wil je graag meer weten over bijvoorbeeld dieren in de woestijn, het leven in de middeleeuwen of hoe huizen gebouwd worden? Kijk dan eens bij de Informatieboekjes die je bij Passend Lezen kunt lenen.

De informatieboekjes zijn alleen bedoeld voor kinderen met een visuele beperking (blind of slechtziend). 

Naar de informatieboekjes

Allereerste Donald Duck in braille! (momenteel niet meer beschikbaar)

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er een stripverhaal ontwikkeld dat ook toegankelijk is gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Het Donald Duck stripverhaal is verschenen in beperkte oplage in de vorm van een grote map waarbij hoofdrolspelers Donald, Katrien en Dagobert Duck in reliëf worden weergegeven en de strip voorzien is van brailleschrift en audio-ondersteuning.

Deze Donald Duck is in een beperkte oplage geproduceerd door Stichting Dedicon en was exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Lees meer over Donald Duck in braille