Over deze website
De website van Bibliotheekservice Passend Lezen is zo gebruiksvriendelijk mogelijk opgebouwd. De website is door Stichting Accessibility met positief resultaat getoetst op toegankelijkheid volgens het niveau WCAG2, niveau AA.
De uitslag van dit onderzoek en de verklaring van toegankelijkheid (het WCAG2-certificaat) voor website van Passend Lezen is hier te vinden.
Handleiding
Ook hebben we een handleiding ontwikkeld die je kunt downloaden om alles rustig te kunnen lezen en te proberen. De eerste versie van de handleiding (in Word, 31kb) met daarin de basishandelingen is nu beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan uitbreiding (versie 2).
Weergave
Op de weergave-pagina kun je de weergave-instellingen aanpassen naar jouw voorkeur. Zo kun je de teksten laten voorlezen met behulp van de knop 'Lees voor' van de Readspeaker. Ga voor meer informatie over de Readspeaker naar de website.
Je kunt voor tekst en beeld de volgende instellingen kiezen:
- Kleur: selecteer de gewenste kleurencombinatie
- Lettergrootte: kies de juiste lettergrootte indien je een grotere letter wenst
- Lettertype: kies het gewenste lettertype
- Afbeeldingen tonen: hier kun je kiezen of je wilt dat de afbeeldingen getoond worden
- Afbeeldingen vergroten: kies of je de afbeeldingen wilt vergroten
Voor de navigatie zijn de volgende instellingen beschikbaar:
- Tab focus: kies hier of je een kader wilt tonen rondom de plek waarop je op dat moment bent wanneer je navigeert met de tab-toets van het toetsenbord
- Dikte tab focus: geef aan of je het kader dikker of dunner getoond wilt hebben
- Zoekresultaten presenteren: kies hier of je de zoekresultaten in een lijst of in een tabel gepresenteerd wilt hebben
- Extra teksten hulpknoppen: kies hier of je automatisch de extra informatie en tips die gegeven worden bij het tonen van hulpknoppen, voorgelezen wilt hebben
- Tekstsuggesties: geef aan als je niet wilt dat er automatisch tekstsuggesties gegeven worden
Tips voor zoeken in de collectie
- Door het zoekveld leeg te laten of een asterisk (*) te typen in het zoekveld, worden alle resultaten van de desbetreffende leesvorm of (deel)collectie getoond. In het zoekresultatenoverzicht kun je de zoekresultaten verder verfijnen.
- Je kunt ook een eigen zoekfilter instellen. Hier kan je je voorkeuren in aangeven. Dit zoekfilter wordt dan toegepast op alle zoekopdrachten door de gehele website. Het zoekfilter maak je aan onder Mijn bieb -> Zoekfilter.
- Wil je Booleaans zoeken? Typ dan de termen EN/AND en OF/OR in hoofdletters. Type je deze termen in kleine letters, dan worden ze niet als Booleaan behandeld en krijg je een ander zoekresultaat.