Hoe werken Voelboeken

Hoe werken Voelboeken?

Om voelboeken te kunnen lenen, moet je kind lid zijn bij Passend Lezen. Voor kinderen tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis! Klik op de onderstaande button om je kind aan te melden:

Meld je nu aan

Voor wie?

Voelboeken zijn alleen beschikbaar voor visueel beperkte kinderen die woonachtig zijn in Nederland. Het account dat aangemaakt wordt, dient op naam te staan van het blinde of slechtziende kind. Ouders, AOB'ers, docenten of andere begeleiders die boekjes lenen voor hun blinde of slechtziende kind of leerling, vullen de gegevens van hun kind of leerling in. De voelboeken zijn niet alleen leuk voor de kinderen zelf, maar ook bedoeld voor (groot)ouders met een visuele beperking die hun (klein)kinderen willen voorlezen. 

Gratis te leen

De wens is om zoveel mogelijk visueel beperkte kinderen en hun ouders het plezier ervaren van samen (voor)lezen. Daarom zijn de voelboeken uit onze collectie voor deze groep via een uitleensysteem gratis beschikbaar.  

Gratis retourneren 

Het boekje wordt in een hersluitbare verpakking naar je toegezonden. Bewaar de verpakking goed. Je kunt het boekje hiermee gratis terugsturen via PostNL. Hiervoor gebruik je het bijgevoegde retouretiket. Dit plak je op de verpakking over jouw eigen adresgegevens. Vervolgens geef je het pakket af bij een PostNL-punt bij jou in de buurt: www.postnl.nl/locatiewijzer. Bewaar het verzendbewijs dat je van PostNL ontvangt. Hier staat het track & trace nummer op, zodat je het pakket online kunt volgen. Je mag het boekje 8 weken thuis houden. Meer informatie over de track & en trace kun je hier vinden.

Account

Om de speciale voelboeken te bestellen log je in met een persoonlijk account. Dit account kun je hier aanmaken. Het account staat op naam van de blinde of slechtziende persoon die gebruik maakt van de voelboeken. Ouders, AOB'ers, docenten of andere begeleiders die boekjes lenen voor hun blinde of slechtziende kind of leerling, vullen de gegevens van hun kind of leerling in. Je geeft bij de inschrijving aan dat je verklaart dat het kind in bezit is van een Verklaring Leesbeperking.

Boek bestellen

Als je bent ingelogd met jouw persoonlijke account, kun je een boek bestellen. In het overzicht met Voelboeken klik je op ‘Bestel nu!’ om de pagina van een boek te bekijken. Op deze pagina klik je op de knop ‘Bestellen’ als je het betreffende boek wilt bestellen. Doorloop vervolgens de stappen van het bestelproces. Als je bent ingelogd kun je bij de ‘Boekenplank’ een overzicht zien van door jou bestelde boeken.

Thuis lezen

Onze collectie is bedoeld om mensen de kans te geven thuis leuke voelboeken te lezen met hun kinderen. Maar ook docenten van speciale en reguliere scholen, ambulant onderwijskundig begeleiders en vroegbegeleiders kunnen - op naam van een leerling - een boek lenen om samen te lezen met die leerling.

Leentermijn

De uitleentermijn van een voelboek is 8 weken. Je stuurt het boekje binnen die periode naar ons retour.

Eén boekje per keer

Om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven kennis te maken met de voelboeken, kun je 1 boekje per keer lenen. Als je het boekje weer hebt teruggezonden, kan een nieuw boekje worden geleend. Op onze website zie je welke boekjes op voorraad zijn om uitgeleend te worden. Het is (nog) niet mogelijk om boekjes die uitgeleend zijn te reserveren.

Levertijd

Als je een boekje hebt besteld, wordt het binnen enkele werkdagen naar je toegezonden. Je ontvangt hiervan een bevestiging per e-mail.

Speciale verpakking

De boekjes worden in een speciale hersluitbare verpakking verzonden. Deze hersluitbare verpakking past niet door de reguliere brievenbus, houd er dus rekening mee dat het pakketpost is wat aan de deur moet worden aangenomen. Bewaar deze verpakking goed, want hiermee kun je het boekje gratis terugsturen. Deze verpakking zorgt er tevens voor dat het boekje in goede conditie bij je arriveert en ook goed beschermd tegen beschadigingen naar ons kan worden teruggezonden.

Hygiëne

Omdat het gaat om leenboekjes, zorgen wij ervoor dat de boekjes schoon en compleet worden gehouden. Zodra de boekjes zijn teruggezonden, worden ze gedesinfecteerd en waar nodig gereinigd en gerepareerd. We gaan ervan uit dat ook de lezers zorgvuldig met de boekjes omgaan. Natuurlijk kan er altijd iets stuk gaan. Ontvangt u het voelboek beschadigd of gaat er iets kapot tijdens het lezen? Laat het ons zo snel mogelijk weten door contact op te nemen met de afdeling Klantencontact, om te voorkomen dat u uitgesloten wordt van het lenen van voelboeken.

Losse onderdelen

De boeken bevatten kleine onderdelen die los kunnen laten. Gebruik de boeken daarom uitsluitend onder ouderlijk toezicht.

Kostbare boekjes

De collectie bestaat grotendeels uit voelboeken die speciaal voor de Nederlandse markt zijn ontwikkeld. Vrijwel alle boekjes zijn uniek. Aan dat unieke karakter hangt ook een prijskaartje: ze zijn erg kostbaar. De wens is dat zoveel mogelijk kinderen van deze boekjes kunnen genieten. Daarom stellen we ze beschikbaar via een uitleendienst, zodat ook na jouw gebruik andere kinderen plezier kunnen beleven van dit boekje. Het is daarom erg belangrijk dat de kostbare boekjes ook echt retour worden gestuurd.
Als je de uitleentermijn per ongeluk overschrijdt, dan sturen we je een herinnering. Als na herhaalde verzoeken de voelboekjes niet worden geretourneerd, wordt er een boete van maximaal 250 euro in rekening gebracht.

Lees hier de uitleenvoorwaarden

Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen over de uitleendienst, dan kun je ons bereiken per e-mail via klanten@passendlezen.nl of telefonisch via 070 - 338 15 00.

<>Hoe werken Voelboeken