Kinderboekenweek

Kinderboekenweek 2023 | 4 t/m 15 oktober 2023Logo Kinderboekenweek 2023

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar is Ravi en de laatste magie geschreven door Sanne Rooseboom. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek enkel als uitleenexemplaar aanvragen. Bestel hem snel!  

Bestel Ravi en de laatste magie

Kinderboekenweekgeschenk: Ravi en de laatste magie

In de flat waar Ravi met haar moeder en broertje woont is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. De gemeente vindt een plekje in een tehuis voor oude mensen. Niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste tovenaar kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen? Lees het allemaal in Ravi en de laatste magie! 

Thema: Bij mij thuis

De Kinderboekenweek begint dit jaar op woensdag 4 oktober en loopt tot en met zondag 15 oktober. Het thema van dit jaar is ‘Bij mij thuis’. Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee! Sanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Het boek is aan te vragen in gesproken vorm, braille en als elektronisch boek. De elektronische versie is alleen voor jeugd met een visuele beperking.

Bestel Ravi en de laatste magie

<>Kinderboekenweek

Lees meer van Sanne Rooseboom 

Wil je meer lezen van Sanne Rooseboom? We hebben de volgende titels van haar in onze collectie:

Mot en de metaalvissers 

Mot (11) koopt een magneet en vist een kleine duikboot uit het water, waarna ze in een avontuur belandt en kleurrijke figuren ontmoet. Vanaf 10 jaar. Beschikbaar in audio.

Bestel Mot en de metaalvissers

Jippie!

Jippie-serie deel 1 - Prinsesje Super woont in Jippie, het land waar iedereen altijd vreselijk blij is. Altijd. Super is de enige in Jippie die af en toe moppert en een slecht humeur heeft. Zou er nog iemand bestaan die dat ook heeft? Voorlezen vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio, braille en jumboletter en als elektronisch boek.  

Bestel Jippie! in audio! 
Bestel Jippie! in braille, jumboletter en elektronische boek.

Jippie! En de ridders van Hak

Jippie-serie deel 2 - Super is een humeurig prinsesje uit het vrolijke land Jippe. Als er ridders op weg zijn om het land Grom te slopen, bedenkt Super een list om ze te stoppen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio. 

Bestel Jippie! En de ridders van Hak

Jippie! En de Onderwaterpiraten

Jippie-serie deel 3 - Prinses Super gaat samen met haar vriend Max op zoek naar zijn vader. De vrolijke muzikant verdween elf jaar geleden. Tijdens hun zoektocht belanden ze op het eiland van de Onderwaterpiraten. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio. 

Bestel Jippie! En de Onderwaterpiraten

Het Ministerie van Oplossingen

Het Ministerie van Oplossingen-serie deel 1 - Op een dag vindt Nina (11) een brief, gericht aan het Ministerie van Oplossingen. De brief is geschreven door Ruben (9), die erg wordt gepest. Samen met haar vriendin Alfa wil Nina Ruben helpen. Ze gaan op zoek naar het geheimzinnige Ministerie. Vanaf ca. 9 jaar. Beschikbaar in audio. 

Bestel Het Ministerie van Oplossingen

Meer boeken in het thema 'Bij mij thuis'

Ben je benieuwd naar meer boeken die bij het thema ‘Bij mij thuis’ passen? Lees dan één van de volgende titels uit onze collectie: 

Geheimen van de vuurtoren - Emma Caroll

Londen, 1941. Na het zoveelste bombardement door de Duitsers wordt de zus van Olive (12, ik-persoon) en haar broer Cliff (8) vermist. Olive en Cliff moeten tijdelijk in een dorpje aan zee gaan wonen bij de geheimzinnige vuurtorenwachter Ephraim. Het dorp lijkt vol geheimen te zijn. Vanaf ca. 10 jaar. Beschikbaar in audio.

Bestel Geheimen van de vuurtoren

Mijn vader woont in het tehuis - Jacques Vriens

De ouders van Joeri en Lara (11) vertellen onverwacht dat ze gaan scheiden. Er breekt thuis een vervelende tijd aan. Daar reageert de tweeling (afwisselend ik-persoon) vaak heel verschillend op, maar ze hebben veel steun aan elkaar. Op school hebben ze juist een bijzonder jaar in groep acht. Vanaf ca. 10 jaar. Beschikbaar in audio, braille en jumboletter. 

Bestel Mijn vader woont in het tehuis

De rioolridder - Jozua Douglas

Keesie Kippenkop deel 1 - Keesie Kippenkop wordt gepest op school. Als zijn spreekbeurt mislukt, komen de pestkoppen achter hem aan. Keesie verstopt zich in het riool, waar hij een vreemde man in een duikerspak ontmoet. Samen bedenken ze een plan om wraak te nemen. Vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio, jumboletter en als elektronisch boek.  

Bestel De rioolridder

Mijn jaar in een tent - Tiny Fisscher

Zwaan (12, ik-persoon) wil zich, net als haar school, inzetten voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als challenge kiest ze ervoor om buiten in een tent te slapen. Dat valt niet mee, want Zwaan is gauw bang. Hoeveel geld kan ze in een week ophalen, en ook haar angsten overwinnen? Vanaf ca. 10 jaar. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Mijn jaar in een tent

Dit gebeurde allemaal echt - Joukje Akveld

Cees wil lekker een boek lezen in de tuin, maar de buurvrouw begint hard te praten en de buurman blijkt een klusdag te hebben. Wat nu? Vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio, braille, jumboletter en als elektronisch boek.  

Bestel Dit gebeurde allemaal echt

Nieuw! Titels uit de Kinderboekenweekkrant 2023!

Elk jaar verschijnt de Kinderboekenweekkrant met interviews, stukjes over boeken en schrijvers, spelletje, opdrachten én leuke boekentips! Dit jaar hebben we de titels die redactionele aandacht krijgen in de Kinderboekenweekkrant én beschikbaar zijn bij Passend Lezen op een rijtje gezet. De titels zijn verdeeld in vier categorien; boeken die genoemd zijn bij artikelen en interviews, korte tips, alle winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen en titels die genoemd staan bij 'Op bezoek in een boek' op pagina 30 en 31 van de krant.

Naar de Boeken die genoemd zijn bij artikelen en in interviews

Naar de Korte tips

Naar Alle winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen

Naar de Boeken van Op bezoek in een boek 

Meld je aan voor het Webinar Kinderboekenweek 2023: 'Bij mij thuis' 

Tijdens de Kinderboekenweek geven Passend Lezen en Visio een Webinar over de mogelijkheden voor kinderen om te lezen in aangepaste vorm. Daarnaast een interview met jeugdambassadeur Tess, 13 jaar en blind. In een vlog laat zij zien hoe het bij haar thuis is. Hoe maakt ze haar huiswerk, wat zijn haar hobby’s en hoe voert zij deze uit? Marijke van den Braak, ergotherapeut bij Visio en haar begeleidster, geeft aanvulling op de bijdrage van Tess.

Wanneer: donderdag 12 oktober
Tijd: 16.00-17.00 uur
Waar: via Zoom

Meer informatie en aanmelden

Thematitels Kinderboekenweek

De CPNB selecteert ieder jaar twintig kerntitels bij het thema van de Kinderboekenweek. Een deel van de geselecteerde titels hebben wij in de collectie en zijn hieronder voor je uitgelicht. Klik op een titel om te bestellen. 

Gebakken rijst met van alles en nog wat! - Reza Kartosen-Wong

Voor de kookwedstrijd op school wil Yuna een bijzonder recept maken. Maar de jasmijnrijst is op! Samen met Louise, Omar en Simone gaat ze naar de Marokkaanse winkel, de markt en de Indische toko. Daar zijn veel andere bijzondere ingrediënten, maar waar vinden ze jasmijnrijst? Vanaf ca. 4 jaar. Beschikbaar in audio.

Bestel Gebakken rijst met van alles en nog wat!

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar - Selma Noort

Bundel met grappige verhaaltjes over een samengesteld gezin, met inwonende opa en huisdieren. Vanaf ca. 7 jaar. Beschikbaar in audio.  

Bestel Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar

Hier zijn Ari en Loek - Yvonne de Vries

Ari’s moeder Jikke en Loeks vader Guus gaan samenwonen, en Ari en Loek dus ook! Ze verhuizen naar een groot wit huis met groene luiken. Dat is gezellig, maar soms ook best ingewikkeld. Want hoe werkt dat eigenlijk, beetje-broer en beetje-zus zijn? Voorlezen vanaf ca. 5 jaar. Beschikbaar in audio.  

Bestel Hier zijn Ari en Loek

Beste broers - Jowi Schmitz

Raf (9, ik-persoon) en zijn broertje Robbie (5) verhuizen naar de boerderij van opa en oma. Opa is ‘s nachts met iets geheimzinnigs bezig in het bos en oma is vaak heel moe. Ook hun ouders hebben weinig tijd voor hen, dus gaan ze zelf op ontdekkingstocht in het spannende bos. Vanaf ca. 9 jaar. Beschikbaar in audio en braille.  

Bestel Beste broers 

Groetjes uit Zeerijp - Lysette van Geel

Chrisje (11) woont in Zeerijp in Noordoost-Groningen. Ze verheugt zich op het laatste jaar van de basisschool. Maar door een aardbeving raakt de school beschadigd. En het geld voor het herstel wordt gestolen én de meester verdwijnt! Vanaf ca. 10 jaar. Beschikbaar in audio, braille, jumboletter en als elektronisch boek.  

Bestel Groetjes uit Zeerijp

Beste kinderen van ver - Martine Letterie

Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles moeten achterlaten. Op waarheid gebaseerde verhalen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar. Beschikbaar in audio.  

Bestel Beste kinderen van ver

Kinderboekenweek prentenboekCover Mijn huis is jouw huis

Mijn huis is jouw huis - Yvonne Jagtenberg

Dit jaar is ook het prentenboek Mijn huis is jouw huis van Yvonne Jagtenberg te leen bij Passend Lezen. De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. ‘Mijn huis is jouw huis,’ zei de moeder van Pats. Daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en er werd een kamertje bij gebouwd. En ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en steeds meer huis! Tot er op een dag iemand zegt dat het zo écht niet verder kan… Het boek is voor kinderen vanaf ca 4 jaar en beschikbaar als uitleenexemplaar in audio en in braille, inclusief beeldbeschrijving!  

Bestel Mijn huis is jouw huis

Christelijke Kinderboekenweek 2023Cover De spannende erfenis

Van 4 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek in de Christelijke boekhandel. Speciaal hiervoor worden er drie actieboeken uitgegeven die passen bij het thema ‘Bij mij thuis’. Twee van de drie actieboeken zijn omgezet en zijn te leen bij Passend Lezen vanaf de actieperiode.  

De spannende erfenis - Willeke Brouwer

Mila's leven verandert plotseling als er een brief van de notaris komt. Ze krijgen een grote erfenis: een museum! Ineens moeten zij en haar ouders moeilijke beslissingen nemen. Papa laat een hangsnor groeien, mama gaat opzoeken hoe je dinobotten en holenbeertanden moet schoonmaken. En Mila probeert erachter te komen wie haar geheimzinnige oom Hubert eigenlijk was. En die liefdesbriefjes op zolder... van wie komen die? Hoe dan ook, hun leven wordt op de kop gezet. Maar ze wagen het erop: ze gaan het museum van oom Hubert overnemen! Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel De spannende erfenis 

Wegwezen! - Hans Mijnders

Arno hoort op school dat er vluchtelingen in hun straat komen wonen. Zijn broer Koen wil de vluchtelingen wegpesten en vraagt Arno om mee te doen. Op de dag van het straatfeest zullen ze de huizen met verf bekladden. Arno raakt in vreselijke tweestrijd, maar doet toch mee. De gevolgen zijn niet te overzien… Hoe redt hij zich hier ooit nog uit? Beschikbaar in audio en braille.

Bestel Wegwezen! 

Afbeelding van smartphone met de boekenplank geopend

Overal lezen met de app van Passend Lezen!

In bed, in de trein, op de bank… Je kunt de gesproken boeken, kranten en tijdschriften ook streamen via de Passend Lezen-app op je smartphone of tablet. Ook kun je de gesproken titels downloaden in de app, zodat deze zonder internet te beluisteren zijn.

Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl/passendlezen-app

Of download direct de Passend Lezen-app voor iOS of Android.