Podcast | Lezen met je oren

Header met een afbeelding van een meisje met een koptelefoon op

Podcast Lezen met je oren!

Welkom bij Lezen met je oren!, dé podcastserie die de wereld van aangepaste lectuur opent om het leesplezier, woordbegrip en woordenschat van kinderen met een leesbeperking te vergroten. We heten je van harte welkom op deze bijzondere reis, gehost door onze eigen relatiemanager, Janneke Bakker. 

De podcastserie is een bron van inspiratie voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs en de begeleiding van kinderen met een leesbeperking. Lezen met je oren! zal leerkrachten en begeleiders bewust maken van de talloze voordelen van het inzetten van Passend Lezen voor deze jeugdige doelgroep. Schuif dus vooral aan voor inspirerende gesprekken, waardevolle inzichten en verrijkende tips. 

De podcastserie is te beluisteren op Spotify, Springcast, YouTube, Google PodcastsApple Podcasts en andere bekende podcastplatforms.

Vrouw met microfoon. Aangevuld met de tekst: Lezen met je oren!

Waarom deze podcast?

De podcastserie Lezen met je oren! is een essentieel onderdeel van de missie van Passend Lezen om kinderen met een leesbeperking te ondersteunen en aan te moedigen om te lezen, ongeacht hun specifieke beperking. Want: lezen kan altijd!

Deze podcastserie is ontwikkeld voor leerkrachten en (ambulante) begeleiders in het speciaal onderwijs en in het reguliere basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, waar leerlingen met een leesbeperking zitten. Door Lezen met je oren! kun je:

  • Ontdekken hoe aangepaste lectuur, in de vorm van gesproken boeken, een wereld van leesplezier kan ontsluiten. 
  • Leren over effectieve methoden om het woordbegrip en de woordenschat van kinderen met leesbeperkingen aanzienlijk te verbeteren. 
  • Inspiratie opdoen van experts en succesvolle auteurs die zich richten op inclusief lezen en toegankelijke literatuur. 

Podcastaflevering 1

Er was eens.. een bevlogen leesspecialist op een cluster 1 school: Mariëlle Urselmann 

In deze eerste podcast verkennen we de wereld van de leesspecialist op een cluster 1 school, waarbij we onderzoeken hoe zij een inclusieve en inspirerende bibliotheekomgeving creërt voor leerlingen met verschillende leesuitdagingen. Ontdek de ontroerende verhalen en strategieën die aantonen dat lezen met beperkingen even plezierig en krachtig kan zijn. 

Beluister op Spotify, Springcast, YouTube, Apple Podcasts, Google Podcasts en andere bekende podcastplatforms.

Podcastaflevering 2 

Er was eens… een professor en deskundige op het gebied van leesontwikkeling en toegankelijk lezen: Aryan van der Leij 

In deze aflevering nodigt Passend Lezen professor Aryan van der Leij uit voor een boeiend gesprek over toegankelijk lezen en hoe leesplezier kan worden bevorderd voor kinderen met leesbeperkingen. Ontdek hoe zijn expertise en visie leiden tot een inclusievere leescultuur.

Beluister op Spotify, Springtcast, YouTube, Apple Podcasts, Google Podcasts en andere bekende podcastplatforms.

n!

Podcastaflevering 3 

Er was eens… een schrijfster die het vuur van leesplezier aanwakkert en houdt van 'onveilig' leren lezen: Bibi Dumon Tak 

In deze podcast spreken we schrijfster Bibi Dumon Tak, waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van leesplezier, met speciale aandacht voor toegankelijkheid voor kinderen met een leesbeperking. Ontdek hoe Bibi's passie voor verhalen en haar betrokkenheid bij inclusiviteit samenkomen in dit boeiende gesprek.

Beluister op Spotify, Springcast, YouTubeApple Podcasts, Google Podcasts en andere bekende podcastplatforms.

Podcastaflevering 4

Er was eens… een echte ervaringsdeskundige op het gebied van Lezen met je oren: Tess (12 jaar, blind) 

In deze speciale aflevering van Lezen met je oren! spreekt Janneke met jeugdambassadeur Tess en haar toegewijde (ambulant) begeleider, en zien we eerstehands het belang van lezen en het cultiveren van liefde voor boeken. Ze vertellen over hun reis en benadrukken hoe toegankelijke hulpbronnen zoals Passend Lezen deuren openen naar een wereld vol literaire avonturen, waarbij wordt aangetoond dat lezen een magische ervaring is voor iedereen, ongeacht (visuele) uitdagingen. 

Beluister op Spotify, Springcast, YouTube, Apple Podcasts, Google Podcasts en andere bekende podcastplatforms.

n!

Podcastaflevering 5

Er was eens… een gepassioneerde schrijver die zich inzet voor het bevorderen van leesplezier en inclusie in de literatuur: Jacques Vriens

De podcast met Jacques Vriens verkent de wereld van leesplezier, inclusiviteit in literatuur en het belang van toegankelijke leesmaterialen voor mensen met leesbeperkingen. In dit inspirerende gesprek wordt duidelijk hoe lezen voor iedereen een plezierige ervaring kan zijn, ongeacht de uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Beluister op Spotify, Springcast, YouTubeApple Podcasts, Google Podcasts en andere bekende podcastplatforms.

Zo luister je onze podcast

Stap 1: Kies je apparaat en bedieningssysteem 

Om te beginnen met het luisteren naar onze podcast-serie "Lezen met je oren!" of elke andere podcast, heb je een apparaat nodig, zoals een smartphone, tablet, computer, of een slimme luidspreker. Selecteer vervolgens een podcast-app die werkt op jouw apparaat en besturingssysteem. Populaire keuzes zijn Apple Podcasts (voor iOS), Google Podcasts (voor Android), en Spotify, maar er zijn veel andere beschikbare opties. Zo vind je onze podcast ook gewoon op ons YouTube kanaal, als je dat fijner vindt om naar te luisteren. 

Stap 2: Zoek (en abonneer) op "Lezen met je oren!" 

Open de podcast-app en gebruik de zoekfunctie om "Lezen met je oren!" te vinden. Je kunt zoeken op de naam van de podcast, de presentator, of het onderwerp dat je interesseert. Die van ons vind je door te zoeken op Lezen met je oren, of Passend Lezen. Wanneer je de gewenste podcast hebt gevonden, kun je je abonneren op de serie door op de "Abonneer" of "Volg" knop te drukken. Hierdoor worden nieuwe afleveringen automatisch gedownload of gestreamd naar jouw apparaat zodra ze beschikbaar zijn. 

Stap 3: Luister naar een aflevering van "Lezen met je oren!" 

Nadat je bent geabonneerd op "Lezen met je oren!" kun je eenvoudig afleveringen beluisteren. Open de podcast-app, ga naar de lijst met jouw geabonneerde podcasts en selecteer de gewenste aflevering om af te spelen. Als je schermleessoftware gebruikt, zal de app de titel en beschrijving van de aflevering voorlezen. Druk op de knop om af te spelen en geniet van de podcast. Als je aangepaste sneltoetsen of gebaren voor toegankelijkheid hebt ingesteld, gebruik deze dan om eenvoudig door de aflevering te navigeren, zoals het pauzeren, vooruitspoelen, of terugspoelen om volledig van "Lezen met je oren!" te genieten. 

Foto van Janneke Bakker - Relatiemanager Passend Lezen

Relatiemanager

Janneke Bakker, relatiemanager Passend Lezen, staat voor je klaar om al je vragen over de dienstverlening te beantwoorden.

Daarnaast kan onze relatiemanager:

  • Op afstand of op locatie informatie geven over de dienstverlening en leeshulpmiddelen
  • Meedenken over de invulling van dagactiviteiten
  • Informatiepakket beschikbaar stellen
  • Informatiebijeenkomsten voor medewerkers, ouders en/of leerlingen organiseren
     
Neem contact op met de relatiemanager door te mailen naar relatiemanager@passendlezen.nl.
<>Podcast | Lezen met je oren