Poezieweek

Poëzieweek 2022 | 26 januari t/m 1 februari

Het Poëzieweekgeschenk is dit jaar geschreven door de vriendinnen Miriam Van hee en Hester Knibbe, getiteld: Er staat te gebeuren. De auteurs belichamen het thema van dit jaar ‘vriendschap’ op verschillende manieren. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek als geschenk aanvragen. Het geschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP!

Bestel het uitleenexemplaar

Poëzieweekgeschenk: Er staat te gebeuren

Poëzieweek 2023 viert de vriendschap in al zijn facetten: de vriendschap met de buren in de straat of met pennenvrienden ver weg, de vriendschap van lang geleden of van vorige week op een zonnig terras. De vriendschap tussen oud en jong en met alle kleuren van de regenboog. Vriendschap is: vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven, inspireren. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt.

De auteurs die dit jaar het Poëziegeschenk schrijven, koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen, de Nederlandse Hester Knibbe en de Vlaamse Miriam Van hee, zijn ook in het dagelijks leven al decennialang ‘besties’.

Bestel het uitleenexemplaar

<>Poezieweek

Hester KnibbeFoto Hester Knibbe

In 1982 verscheen Knibbes debuutbundel Tussen gebaren en woorden. Voor Een hemd van vlees (1994) werd ze genomineerd voor de VSB-prijs. Ze won toen niet, maar ze ontving de prijs later alsnog, voor de bundel Archaïsch de dieren (2014), waarmee ze ook genomineerd was voor de Paul Snoekprijs en de KANTL-prijs. Voor de bibliofiele editie Anti-dood won ze in 2000 de Herman Gorterprijs.

Haar recentste bundel is Inzake dit huis (2020), waarin Knibbe zich buigt over de liefde, over behouden en loslaten, macht en onmacht.

Hester Knibbe won twee oeuvre-prijzen: de Anna Blaman Prijs (2001) en de A. Roland Holst Penning (2009). In 2010 won ze de Gedichtenprijs voor het gedicht ‘Oogsteen’. Gedichten van Hester Knibbe werden in verschillende talen vertaald.

Miriam Van hee Foto Miriam Van hee

Van hee is een Vlaamse dichter en literair vertaler. Ze debuteerde in 1978 met de bundel Het karige maal, waarvoor ze meteen bekroond werd met de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen. Ook de bundels die ze daarna publiceerde werden geregeld bekroond: voor Winterhard (1988) won ze de Jan Campert-prijs, voor Reisgeld (1992) kreeg ze de Dirk Martensprijs, voor Achter de bergen (1996) won ze de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. Voor haar recentste bundel Als werden wij ergens ontboden (2017) ontving ze namens de Vlaamse regering in 2017 de Ultima voor de Letteren.

De poëzie van Miriam Van hee is vertaald in verschillende talen en werd ook in vertaling bekroond. In 2007 won ze de Europese poëzieprijs POESIAS voor de Franse vertaling van haar dichtbundel De bramenpluk.

Lees meer van de auteurs van het Poëzieweekgeschenk

Ook daar valt het licht - Miriam Van Hee

Gedichten met de bekende thema’s als reizen, familie, de natuur, het land en de stad, maar het gaat in deze gedichten vooral over het waarnemen van de verandering, in de gevoelens, in het landschap, in de seizoenen. Beschikbaar in audio en braille. 

Bestel Ook daar valt het licht

Archaïsch de dieren - Hester Knibbe        

Gedichten over schuld, schaamte en andere ongemakkelijke emoties, maar ook over vitaliteit in alle gedaanten. Beschikbaar in audio en braille.

Bestel Archaïsch de dieren

As, vuur - Hester Knibbe

Gedichtenbundel As, vuur valt uiteen in twee delen, die zich tot elkaar verhouden als communicerende vaten. Beschikbaar in audio.

Bestel As, vuur 

Bedrieglijke dagen - Hester Knibbe

Veel gedichten in deze nieuwe bundel van Hester Knibbe wekken in eerste instantie een indruk van onbekommerde rust, van eindeloze vakantie, van idyllen. Maar wie verder en tussen de regels door leest, ziet iets anders, iets wat verontrust: naderend onheil, schurende leegte, vergezichten met een streep eronder. Het zijn 'bedrieglijke dagen'. Beschikbaar in audio.

Bestel Bedrieglijke dagen

Oogsteen - Hester Knibbe

Kan grond verstoord raken? Kunnen dagen bedrieglijk zijn? Kan zelfs steen buigzaam blijken? In de even rijpe als gelaagde poëzie van Hester Knibbe wel. Als een demiurg ontleedt ze tastbare lagen in de humus van eeuwen en analyseert ze complexe gevoelens en sentimenten. Beschikbaar in audio. 

Bestel Oogsteen 

Ga naar de catalogus

Lees nog meer gedichtenbundels!

Ben je gek op gedichten? Lees dan eens een van de volgende gedichtenbundels uit onze collectie:

Je bent mijn liefste woord - Anne Vegter

Bloemlezing van hedendaagse Nederlandstalige gedichten over bijzondere momenten in het leven. Beschikbaar in audio en braille.

Bestel Je bent mijn liefste woord 

Er ligt een appel op een schaal - Toon Tellegen

Eigen keuze van de Nederlandse dichter (1941- ) uit dertien gedichtenbundels van zijn hand uit de periode 1980-1998. Beschikbaar in audio.

Bestel Er ligt een appel op een schaal

Berichten van het front - Anna Enquist

Bundel met vier cycli van elk tien gedichten met als centraal thema: het verlies van een kind. Beschikbaar in audio. 

Bestel Berichten van het front

In mijn mand - Lieke Marsman    

In dit bundel behandelt de auteur de grootste thema's die het menselijke bestaan kenmerken: de waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven. Beschikbaar in audio. 

Bestel In mijn mand

Celinspecties - Ester Naomi Perquin

Gedichten waarin een wereld gevormd wordt waaraan we niet kunnen ontsnappen, met vragen over schuld en over het toeval, dat van alle mogelijkheden die we hebben levens maakt. Beschikbaar in audio en braille.

Bestel Celinspecties 

Gedichtendag 26 januari 2023

Het belooft een vriendschappelijke avond te worden en wie weet worden er nieuwe vriendschappen gesloten. In elk geval hebben ruim 20 dichters hun poëtische gedachten rondom het thema ‘Vriendschap’ aan papier toevertrouwd. Zij nemen deel aan Gedichtendag 2023, georganiseerd door KCA Podiumkunsten & Literatuur, op donderdag 26 januari. Wederom vormt cultureel café Bacchus het decor voor de voordrachten van gedichten, die tevens in een bundel zijn opgenomen. Dorpsdichter Jan Daalman presenteert op eigen wijze de avond. 

Meer informatie over Gedichtendag