Veelgestelde vragen

<>Veelgestelde vragen

Vragen over hoe je als school leerlingen kunt helpen en informeren over Passend Lezen

Ik heb een leerling in de klas en die kan ik niet laten inschrijven via de ouders/verzorgers. Wat nu? 

Als je toestemming van de ouders hebt ontvangen, kun je een leerling zelf inschrijven bij Passend Lezen. Noteer in het inschrijfformulier de persoons- en adresgegevens (e-mail) van de leerling die gebruik gaat maken van de dienstverlening. Heeft de leerling zelf geen e-mailadres? Dan kan het e-mailadres van de ouders gebruikt worden.

Ouders/verzorgers hebben geen e-mailadres, kan ik ook een e-mailadres van school gebruiken?

Via het e-mailadres communiceren we met de persoon die gebruik gaat maken van Passend Lezen. We sturen bijvoorbeeld de bevestiging van de inschrijving naar het opgegeven e-mailadres. Wanneer ouders/verzorgers geen e-mailadres hebben, kan het school-emailadres van de leerling worden gebruikt. Het is wel belangrijk dat dit wordt aangepast als de leerling naar een andere school gaat. Zorg altijd dat er toestemming is van de ouders/verzorgers van de leerling om de leerling te mogen inschrijven.

Een leerling heeft een leesbeperking. Moet ik een doktersverklaring opsturen?

Wanneer een leerling een leesbeperking heeft zoals dyslexie of ADHD mag hij/zij lid worden van Passend Lezen. Een doktersverklaring of dyslexieverklaring hoef je niet naar ons op te sturen. Wel moet er bij de inschrijving een vinkje worden aangevinkt dat de leerling verklaart dat hij/zij een leesbeperking heeft.

Hoe kan ik bij Passend Lezen de persoonlijke gegevens wijzigen van de school of een leerling?

Dit kan door te bellen of te mailen naar de afdeling Klantencontact. Zij helpen je graag verder met het wijzigen van je persoonlijke gegevens. Ook is het mogelijk om een adreswijziging door te geven via het contactformulier. Als je persoonlijke gegevens van een leerling wilt doorgeven, mag dit alleen met toestemming van de ouders/verzorgers.

Kan een school ook lid worden bij Passend Lezen?

Je kunt als school lid worden van Passend Lezen. Via dit schoolaccount kun je leerlingen en ouders/verzorgers informeren over Passend Lezen. Je kunt het zien als een voorbeeldaccount. De kosten hiervoor zijn €33,- per jaar. Per schooladres is 1 account mogelijk. Heeft jouw school verschillende nevenvestigingen en willen deze ook een schoolaccount? Dan worden de inschrijvingen aangemerkt als 1 inschrijving, waar meerdere nevenlocaties (sub instellingen) onder vallen. Dit betekent dat de hoofdlocatie jaarlijks €33,- betaalt. Wil je dit voor jouw school regelen, neem dan contact op met de afdeling klantencontact. Klik hier om naar het inschrijfformulier voor de school te gaan. Wanneer leerlingen zelf gebruik willen maken van Passend Lezen moeten ze zelf een account aanmaken.

Wat kost een lidmaatschap?

Een lidmaatschap voor iedereen met een leesbeperking onder de 18 jaar is gratis. Ben je boven de 18 jaar of ouder? Dan betaal je €33,- per jaar. Een lidmaatschap voor een school kost ook €33,- euro per jaar.

Kan ik een lidmaatschap tussentijds opzeggen?

Tijdens het 1e jaar kun je een lidmaatschap niet tussentijds opzeggen. Een opzegging tijdens deze periode wordt op de laatste dag van het 1e lidmaatschapsjaar verwerkt. Na het 1e jaar kan op elk moment het lidmaatschap worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van een maand.

Hoe beëindig ik een lidmaatschap?

Neem contact op met de afdeling Klantencontact. Dit kan telefonisch, per e-mail via klanten@passendlezen.nl of via het contactformulier. Wij helpen je graag verder met het opzeggen van het lidmaatschap. Stuur je een e-mail of vul je het contactformulier in? Dan horen we graag wat de reden is van je opzegging. En als je een opzegging als school voor een leerling doet, moet dit altijd in overleg met de ouders.

Kan ik met een schoolaccount meerdere leerling-accounts aanmaken?  

Per school kun je één account aanmaken voor €33,- euro per jaar. Dit account kun je gebruiken als voorbeeldaccount om leerlingen kennis te laten maken met Passend Lezen.

Mogen meerdere leerlingen gebruik maken van 1 (schoolaccount?  

Per account kan er maar één leerling per keer gebruikmaken van Passend Lezen. Dus meerdere leerlingen kunnen niet tegelijk lezen op één account. Het schoolaccount kan wel als voorbeeld account gebruikt worden voor meerdere leerlingen om kennis te maken met Passend Lezen.

Hoeveel boeken kan ik met een schoolaccount tegelijkertijd lenen?

Je mag 25 Daisy-cd’s tegelijkertijd lenen bij Passend Lezen. Luister je via streaming naar onze boeken? Dan mag je 15 boeken tegelijkertijd op je digitale boekenplank hebben staan. Klik hier voor de uitleenvoorwaarden.

Kan ik met een schoolaccount Jumboletterboeken bestellen?

Nee, met een schoolaccount binnen het regulier onderwijs kun je geen Jumboletterboeken bestellen. Met een schoolaccount binnen het speciaal onderwijs kun je wel Jumboletterboeken bestellen. Neem voor meer informatie op met de afdeling Klantencontact. Leerlingen met een leesbeperking kunnen Jumboletterboeken via hun eigen account bestellen.

Kan ik met een schoolaccount brailleboeken bestellen?

Ja, als school kun je brailleboeken bestellen. Wanneer een leerling brailleboeken wil lezen, kan hij/zij dit het beste op zijn eigen account bestellen.

Kan ik met een schoolaccount karaokeboeken bestellen?

Ja, als school kun je gebruikmaken van Karaokelezen om leerlingen hiermee kennis te laten maken.

Kan ik met een schoolaccount informatieboekjes bestellen (voor leerlingen)?

Met het schoolaccount van Passend Lezen kun je alleen informatieboekjes bestellen in braille. Als leerlingen informatieboekjes in Jumboletter willen lezen, kunnen ze deze via hun eigen account bestellen.

Is het mogelijk dat iemand van Passend Lezen wat meer informatie geeft aan een docent of meerdere docenten?  

Dat kan zeker! Passend Lezen heeft een relatiemanager in dienst die vrijblijvend op afstand of op locatie informatie geeft over onze dienstverlening. In overleg kan er bepaald worden op welke manier de informatie gegeven kan worden. Neem hiervoor contact op met de relatiemanager via relatiemanager@passendlezen.nl.

Ik denk dat de informatie over Passend Lezen erg nuttig kan zijn bij een ouderavond of een informatiebijeenkomst op school. Is er een informatiepakket om te delen?

Het is mogelijk om gratis informatiefolders en boekenleggers te ontvangen die verspreid kunnen worden. Wil je deze aanvragen? Stuur een mail naar communicatie@passendlezen.nl.

Terug naar veelgestelde vragen