TastTasje

TastTasje

Stimuleert (voor)lezen voor kinderen met een visuele beperking

Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kinderboeken. Als een kindje slechtziend of blind is, zijn voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Tijdens het voorlezen van de voelboeken ontdekken de kinderen met hun vingers de voelbare plaatjes van mensen, dieren en dingen. Door de teksten in braille kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het bestaan van het brailleschrift. Voelboeken stimuleren leesplezier en dat is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen met een visuele beperking en kennis van de wereld om hen heen. 

 

<>TastTasje

Wat is het TastTasje?

Ieder kind vindt het fijn om samen te lezen of voorgelezen te worden. Maar als je kind blind of slechtziend is, is het wel zo leuk en leerzaam als het ook zelf kan meevoelen en meelezen. Daarom is er een speciale collectie voelbare leesboekjes ontwikkeld: de serie van Voelboeken. 

In het TastTasje vind je zo’n Voelboek. Dit krijg je cadeau!

Hiermee kun je samen met je kind op een leuke manier kennis maken met voelbare plaatjes, de eerste brailleletters en korte zinnetjes in braille.

Het TastTasje kent twee uitvoeringen; één voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar en één voor kinderen van 3 tot 6 jaar. De inhoud bestaat uit:

  • Een voelboekje voor (zeer) jonge kinderen.
  • Een informatieboekje met voorbeelden hoe ouders de tastvaardigheden van hun kind kunnen stimuleren. Dit is ook van belang voor het mogelijk later leren lezen van braille. 
  • Informatie over de producten en diensten van Passend Lezen, zoals Voelboeken en brailleboekjes voor kinderen. 
  • BoekStart-cd De Voorleestrom.

Het TastTasje is ontwikkeld in samenwerking met Koninklijke Visio en wordt gratis beschikbaar gesteld door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met Bibliotheekservice Passend Lezen en BoekStart. Het sluit aan op het Nederlandse BoekStart, waarmee het belang van lezen van jongs af aan aangemoedigd wordt.

Hoe kan ik een TastTasje aanvragen?

Is je kind al lid van Passend Lezen? Klik dan op onderstaande button en vul zijn/haar gegevens in om het TastTasje aan te vragen

Mijn kind is al lid van Passend Lezen

Als je kind nog geen lid is, meld je kind hier dan gratis aan en geef bij de laatste vraag ('Hoe ben je bij ons terecht gekomen?') aan dat je via TastTasje komt:

Mijn kind is nog geen lid van Passend Lezen