Tekeningenband

Tekeningenband

Over tekeningenbanden met uitleg

Een tekeningenband met uitleg heeft als doel om lezers met een visuele beperking in staat te stellen om zich een volledige voorstelling te kunnen maken van wat online of in gedrukte vorm beschreven wordt. Dit wordt op zo’n manier gedaan, dat je al lezende interessante dingen aan de weet komt in de brede context van een bepaald onderwerp, thema of fenomeen. 

Een tekeningenband zet foto’s, illustraties of andere afbeeldingen binnen een bepaald thema om in reliëf met bijbehorende uitleg en beeldbeschrijving, om het achterliggende concept goed te kunnen begrijpen. 

Voor reliëftekeningen van driedimensionale onderwerpen wordt gebruik gemaakt van de manier van tekenen, die in de cursus ‘Tactiele tekeningen leren lezen’ wordt gehanteerd: voor-, boven- en zijaanzichten. 

Per tekeningenband kunnen voor bepaalde lijnen, texturen of vormen bijzonderheden gelden; die worden dan in de inleiding van die tekeningenband uitgelegd. In het ene geval betekent een stippellijn bijvoorbeeld een grens, in het andere geval een vouwlijn, hoek, of iets wat zich achter of in een voorwerp bevindt.

De tekeningen worden zo gemaakt, dat ze zowel voor braillelezers als voor mensen die het braille niet of minder machtig zijn, duidelijk zijn. Er wordt zo spaarzaam mogelijk gebruik gemaakt van braille en grote letters in de tekeningen. Zo blijven de tekeningen overzichtelijk en beter leesbaar. De bijbehorende uitleg leidt de vingers door de tekening.

Bij sommige onderwerpen wordt kleur toegevoegd. Soms worden de originele kleuren gebruikt, bijvoorbeeld van dieren of bloemen. Dat maakt de tekeningen vaak ‘inclusiever’ en vooral herkenbaarder voor zienden. Soms wordt gekozen voor afwijkende, goed contrasterende kleuren. Dat maakt ze vaak beter bruikbaar voor (zeer) slechtzienden. Per band wordt het kleurgebruik toegelicht.  

Naast de uitleg in de tekeningenband bieden we ook een tekstuele variant aan, zodat begeleiders mee kunnen lezen. Vanwege de toegankelijkheid bieden we dit document aan als een Word-bestand.

<>Tekeningenband

Tekeningenbanden

 

Paddenstoelen

Tekeningenband met zeven van de meest voorkomende paddenstoelen in Nederland en bijbehorende uitleg over deze paddenstoelen en paddenstoelen in het algemeen in audio.

Naar de tekeningenband of download de tekstversie (Word)

Tuinvogels

Tekeningenband over tuinvogels met bijbehorende uitleg in audio. Bij de audiobeschrijving zijn vogelgeluiden inbegrepen.

Naar de tekeningenband of download de tekstversie (Word)

Vlinders

Tekeningenband over vlinders met bijbehorende uitleg in audio.

Naar de tekeningenband of download de tekstversie (Word)

Notre-Dame

Tekeningenband van de Notre-Dame in Parijs met bijbehorende uitleg in audio en 3d-model.

Naar de tekeningenband of download de tekstversie (Word)

De waanzinnige boomhut

Grote overzichtstekening van de Waanzinnige Boomhut met 13 verdiepingen en een tekeningenband met deel a. Andy, Terry en Grootneus en deel b. Waanzinnige dingen met uitleg in audio en braille. 

Naar de tekeningenband of download de tekstversie (Word)

Cursus: Tactiele tekeningen lezen

Leer in 10 lessen om (beter) met tactiele tekeningen te werken. Cursuspakket met tactiele tekeningen en beschrijving in audio, braille en grootletter.

Naar de cursus Tactiele tekeningen lezen

Lentebloemen 

Tekeningenband met een tekening van de onderdelen van een bloem en zes tekeningen van verschillende lentebloemen met bijbehorende uitleg in audio.

Naar de tekeningenband of download de tekstversie (Word)

Hollandse Windmolens 

Tekeningenband met verschillende typen Hollandse windmolens waarin tevens de werking van de windmolen uitgelegd wordt. De bijbehorende uitleg is in audio.

Naar de tekeningenband of download de tekstversie (Word)

Superhelden en filmhelden

Tekeningenband over superhelden en filmhelden. In deze tekeningenband maak je kennis met zes superhelden en een superschurk met hun eigen kenmerkende kostuum, met bijbehorende uitleg in audio. 

Naar de tekeningband 

De moestuin

Tekeningenband over de moestuin. Leer hoe verschillende planten groeien en bloeien, zoals de tomaat, aardappel, aardbei, tuinboon, courgette en paprika. En welke beestjes je in de moestuin tegen kunt komen. Met bijbehorende uitleg in audio.

Naar de tekeningband 

Fietsen

Tekeningenband over fietsen door de eeuwen heen met bijbehorende uitleg in audio.

Naar de tekeningband 

Vulkanen

Tekeningenband over vulkanen en vulkaanuitbarstingen met bijbehorende uitleg in audio.

Naar de tekeningband 

Wolken

Tekeningenband over wolken. Met bijbehorende uitleg in audio.

Naar de tekeningband 

Cursus 2: Tactiele tekeningen lezen

Verdiepingscursus om (beter) met tactiele tekeningen te werken. Met uitleg in audio, braille en grootletter.

Naar de tekeningband