Cluster 1 scholen

Welkom bij Passend Lezen!

Lezen is leuk. Maar voor kinderen en jongeren die blind of slechtziend zijn kan het ook best lastig zijn. Wij helpen graag!

Bij Passend Lezen heeft iedereen die niet (meer) op de gebruikelijke manier kan lezen onbeperkt toegang tot de grootste collectie boeken, kranten en tijdschriften in een leesvorm naar keuze. De diensten van Passend Lezen zijn gratis voor iedereen tot 18 jaar met een leesbeperking, zoals blind- of slechtziendheid, dyslexie, TOS of ADHD.

Als professional op een cluster 1 school heb je veel contact met leerlingen die moeite hebben met lezen en daarbij willen we zo veel mogelijk helpen. Op deze pagina lees je meer over wat Passend Lezen te bieden heeft voor deze jeugd.

Elektronische boeken

Bij Passend Lezen hebben we meer dan 500 Elektronische boeken in de collectie! Zo kan er meer plezier uit boeken voor thuis en boeken voor op school gehaald worden. Elektronische boeken kunnen gelezen worden via de Dolphin EasyReader app op een smartphone of tablet. Ook zijn ze vanuit de Dolphin EasyReader te lezen met een brailleleesregel die geschikt is voor het gebruik met een tablet of smartphone. 

Elektronische boeken zijn uitsluitend bedoeld voor kinderen/jongeren tot en met 17 jaar met een visuele beperking.

Meer informatie over Elektronische boeken

Vraag de gratis toolkit aan

Wil je jouw collega’s, leerlingen of hun ouders/verzorgers informeren over de diensten en mogelijkheden van Passend Lezen voor de jeugd? Dan hebben we voor jou onze gratis toolkit Superboek! Hiermee krijg je toegang tot handig digitaal materiaal voor het ouderportaal, website, schoolkrant of nieuwsbrief.

Vraag de gratis toolkit aan

<>Cluster 1 scholen

Themakisten

_


Lezen is belangrijk en leuk! Er zijn meerdere manieren om leesplezier onder leerlingen te bevorderen. Het gebruik van Themakisten is daar één van. Vanaf nu zijn er toegankelijke Themakisten beschikbaar voor cluster 1 scholen om het lezen te stimuleren.

De Themakisten bevatten verschillende elementen. Per Themakist staat één boek centraal. Dit themaboek is in alle leesvormen beschikbaar. Een boekenlijst met daarin boeken die aansluiten op het thema is daarnaast een belangrijk onderdeel van de Themakist. Aangevuld met een handleiding, audiofragmenten, spelelementen, leerelementen, tactiele elementen en liedjes/rijmpjes, wordt de Themakist een bron voor onbeperkt leesplezier!

Ga naar themakisten

Superboek, voor jeugd & jongeren

Passend Lezen heeft een collectie voor jeugd en jongeren. Deze vind je via Superboek!
De leukste en nieuwste boeken in audio, braille, Jumboletter of karaoke. Handig ingedeeld op leeftijd. Zo duik je in een collectie van ruim 15.000 gesproken boeken, 100 hoorspelen, 20 tijdschriften en meer dan 3.700 boeken in braille. Maar de collectie bevat ook kranten en tijdschriften en hoorspelen.

Naar superboek.nl

Voor je lijst, voor middelbare scholieren

Speciaal voor jongeren op de middelbare school is er passendlezen.nl/voorjelijst. Op deze pagina is een uitgebreide collectie gesproken boeken te vinden die geschikt is voor de leeslijst Nederlands. Deze zijn gerangschikt op leeftijd en niveau. Ook voor Engelse, Franse en Duitse titels kunnen ze hier terecht. Zo wordt het makkelijker, en misschien leuker, om de boekenlijst af te ronden. 

Naar passendlezen.nl/voorjelijst

All you can Read

Een rijke en actuele collectie van boeken in de kasten op school is een belangrijk middel om leerlingen met plezier zelfstandig of in groepjes te laten lezen.
Daarom bieden we alle cluster-1 scholen een all you can READ mogelijkheid. Geen beperking meer op het aantal bestellingen van fysieke producten. Maar een all you can READ mogelijkheid. En dat betekent dus:
 

 • Onbeperkt braille en braille A-boeken 
 • Onbeperkt Jumboletters
 • Onbeperkt Daisy-roms bestellen
 • Onbeperkt fysieke informatieboekjes
 • Onbeperkt kranten en tijdschriften streamen
 • Onbeperkt gebruikmaken van het elektronisch tijdschriften pakket 

Meer informatie via de relatiemanager van Passend Lezen. 

Foto van Janneke Bakker - Relatiemanager Passend Lezen

Relatiemanager

Janneke Bakker, relatiemanager Passend Lezen, staat voor je klaar om al je vragen over de dienstverlening te beantwoorden.

Daarnaast kan onze relatiemanager:

 • Op afstand of op locatie informatie geven over de dienstverlening en leeshulpmiddelen
 • Meedenken over de invulling van dagactiviteiten
 • Informatiepakket beschikbaar stellen
 • Informatiebijeenkomsten voor medewerkers, ouders en/of leerlingen organiseren
   
Neem contact op met de relatiemanager door te mailen naar relatiemanager@passendlezen.nl.


 

Veelgestelde vragen Cluster 1-scholen

Heb je een leerling in de klas die niet ingeschreven kan worden door ouders/verzorgers? Wil je meer weten over het lidmaatschap dat je als school kunt afsluiten? Kijk dan op de pagina met veelgestelde vragen voor scholen. Hier hebben we antwoorden op verschillende veelgestelde vragen van onderwijsprofessionals verzameld.

Naar de veelgestelde vragen