Boekenweek

Boekenweek 2023 | 11 t/m 19 maart 

Het thema van de 88ste Boekenweek is: Ik ben alles. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Lize Spit. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek De eerlijke vinder als geschenk aanvragen. Het Boekenweekgeschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP!

Bestel het uitleenexemplaar

Boekenweekgeschenk: De eerlijke vinder

Lize Spit schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk getiteld De eerlijke vinder. Een verhaal over Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, maar helemaal opleeft als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten, Tristan. Hij brengt veel tijd door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer het gezin na een jaar plotseling uitgewezen wordt, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen. 

Bestel het uitleenexemplaar

Boekenweekthema: Ik ben alles

Met het Boekenweekthema 'Ik ben alles' vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit, een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. 

Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

<>Boekenweek

Lees meer van Lize Spit 

Spit publiceerde korte verhalen en poëzie en vergaarde in de boekenwereld bekendheid met haar debuut Het smelt (2016). De roman werd vertaald in zestien talen en kreeg een verfilming. 

Ik ben er niet 
De wereld van een jonge vrouw in Brussel stort in wanneer haar vriend een psychiatrische stoornis krijgt. Beschikbaar in audio en braille. 

Het smelt
Nadat zij tijdens haar puberteit traumatische gebeurtenissen met twee jongens heeft meegemaakt, keert een jonge vrouw jaren later terug naar haar geboortedorp met een plan voor een soort wraak en een blok ijs in de achterbak van haar auto. Beschikbaar in audio en braille.

Overhaald
Veertien verhalen en gedichten van ook bekende schrijvers. Ze bevatten korte zinnen en eenvoudige woorden. Met bij elk verhaal een woordenlijst, vragen en een weetje. Met illustraties in kleur. NT1 en NT2. Vanaf ca. 11 jaar. Beschikbaar in audio.

Fotocredits: Shody Careman

Boekenweekessay 2023

Raoul de Jong schrijft dit jaar het Boekenweekessay: Boto Banja. In het essay beschrijft hij zijn avonturen en reist hij in de voetsporen van diverse auteurs die veelal nazaten van slaafgemaakten zijn. 

Bestel Boto Banja

Meer van Raoul de Jong

Gesprekken met opa 
Weergave van de persoonlijke gesprekken die de auteur voerde met zijn grootvader in diens laatste levensjaar. Beschikbaar in audio. 

Jaguarman
Een zoektocht naar de zwarte voorouders in Suriname van de auteur (1984) en de spirituele betekenis van het bestaan, tevens een reis door de geschiedenis van Suriname. Beschikbaar in audio.

Dagboek van een puber
Dertiger Raoul kijkt terug op zijn pubertijd, aan de hand van het dagboek dat hij toen schreef. Vanaf ca. 15 jaar. Beschikbaar in audio en braille.

De grootsheid van het al
Verslag door de Nederlandse danser en schrijver (1984- ) van een tocht te voet van Rotterdam naar zijn moeder in Marseille. Beschikbaar in audio.

Fotocredits: Shody Careman

Meer boeken in het thema ‘Ik ben alles’ 

Spreekt het thema ‘Ik ben alles’ je aan? We hebben nog meer boeken in de collectie die bij dit thema passen. Deze zes boeken zijn geschreven over het thema ‘Ik ben alles’. 

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld 
Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies van een kind in een gereformeerd boerengezin. Beschikbaar in audio en braille.

Indo – Marion Bloem
De persoonlijke ervaringen en familiegeschiedenis van de auteur zijn de bouwstenen voor een zoektocht naar het antwoord op de vraag wat het betekent om Indo, van gemengde Nederlands-Indische afkomst te zijn en wat typisch is aan de Indische cultuur. Beschikbaar in audio en braille.

Wormmaan – Mariken Heitman 
Een androgyne vrouw worstelt met de acceptatie van hoe ze is en komt erachter dat ze in haar werk als veredelaar gewassen ook niet laat zijn zoals ze zijn. Beschikbaar in audio en braille.

De atlas van overal – Deniz Kuypers 
Na zo'n 20 jaar geen contact meer met hem te hebben gehad, gaat een zoon op zoek naar antwoorden op zijn vragen over het verleden en het leven van zijn Turkse vader en naar parallellen in hun levens. Beschikbaar in audio en braille.

Het verbond – Zadie Smith
Korte verhalen met de hoofdthema’s migratie, racisme, gemengd huwelijk, tijd, identiteit en de waarde van inconsistentie. Beschikbaar in audio en braille.

Het beloofde feest – Ilay den Boer 
Persoonlijke familiegeschiedenis van de theatermaker Ilay den Boer (1986), waarin blijkt hoezeer de Shoah nog generaties lang doorwerkt in een joodse familie. Beschikbaar in audio en braille.

Boekenweek top 25

De Boekenweek top 25 is tot stand gekomen dankzij uitgevers in samenwerking met een panel van boekverkopers. In het onderstaande schema staan 16 titels uit de top 25 die bij Passend Lezen beschikbaar of in productie zijn. Klik op een titel voor meer informatie en om de beschikbaarheid na te gaan. De overige 9 titels zijn niet aanwezig in de collectie van Passend Lezen. Bekijk hier de hele Boekenweek top 25. 

 

1. Etty Hillesum -
Judith Koelemeijer

Boek: Etty Hillsesum

Bestel
Etty Hillsesum

2. Landlijnen -
Raynor Winn

Cover boek: Landlijnen

Bestel
Landlijnen

3. Wie ben ik als niemand kijkt? -
Liesbeth Woertman

Cover boek: Wie ben ik als niemand kijkt?

Bestel Wie ben
ik als niemand kijkt?

4. De wensenwinkel -
Chantal Claassen

Cover boek: De wensenwinkel

Bestel
De wensenwinkel

5. Reserve -
Prins Harry

Cover boek: Reserve

Bestel
Reserve

         

6. Het lied van Europa -
Leon de Winter

Cover boek: Het lied van Europa

Bestel
Het lied van Europa

7. De kleindochter -
Bernhard Schlink

Cover boek: De kleindochter

Bestel
De kleindochter

8. Eigen welzijn eerst -
Roxane van Iperen

Boek: Eigen welzijn eerst

Bestel
Eigen welzijn eerst

9. Wij slaven van Suriname -
Anton de Kom
 

Boek: Wij slaven van Suriname

Bestel Wij slaven
van Suriname

10. De omwenteling, of De eeuw
van de vrouw - Suzanna Jansen

Boek: De omwenteling of de eeuw van de vrouw

Bestel De omwenteling, of
De eeuw van de vrouw

         

11. Naar het paradijs -
Hanya Yanagihara

Boek: Naar het paradijs

Bestel
Naar het paradijs

12. De zaak Alaska Sanders -
Joël Dicker
Cover boek: De zaak Alaska Sanders

Bestel De zaak
Alaska Sanders

13. De beesten -
Gijs Wilbrink

Cover boek: De beesten

Bestel
De beesten

14. Scherven -
Bret Easton Ellis

Boek: Scherven

Bestel
Scherven

15. Kijk ons dansen -
Leïla Slimani

Boek: Kijk ons dansen

Bestel Kijk
ons dansen

         

16. Wij zijn van diamant -
Alex Boogers
Cover boek: Wij zijn van diamant

Bestel Wij
zijn van diamant

Week van het Christelijke Boek | 8 t/m 18 maartCover boek: Volgende week, zelfde tijd?

Van 8 tot en met 18 maart 2023 is het de Week van het Christelijke Boek. Tijdens deze periode geven christelijke boekhandels Volgende week, zelfde tijd?, geschreven door Gabi de Ridder, gratis weg bij een aankoop van €15,- aan boeken.

In het boek is Helen op een regenachtige morgen in januari, getuige van een ongeluk. Ze verleent eerste hulp aan de hardloper die door een auto werd aangereden. Enkele maanden na het ongeluk loopt Helen deze man, Ralph, opnieuw tegen het lijf. Helen denkt dat hij niet voor niets in haar leven is gekomen en staat voorzichtig open voor het contact met deze niet-gelovige man. Er volgt een reeks sportieve afspraakjes. Maar hoewel ze elkaar steeds vaker zien, komt Helen nauwelijks iets te weten over Ralph. Wat voor geheim draagt hij bij zich? Als Ralph uiteindelijk met de waarheid voor de dag komt, voelt Helen zich bedrogen. Ze verbreekt het contact, niet wetend dat ze elkaar in een bijzondere setting weer zullen treffen ... Een verhaal over het zoeken naar Gods leiding én de moed om trouw te blijven aan je overtuigingen.

Bestel Volgende week, zelfde tijd? in audio of in braille

Afbeelding van smartphone met de boekenplank geopend

Overal lezen met de app van Passend Lezen!

In bed, in de trein, op de bank… Je kunt de gesproken boeken, kranten en tijdschriften ook streamen via de Passend Lezen-app op je smartphone of tablet. Ook kun je de gesproken titels downloaden in de app, zodat deze zonder internet te beluisteren zijn.

Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl/passendlezen-app

Of download direct de Passend Lezen-app voor iOS of Android.