Boekenweek

Boekenweek 2022 | 9 t/m 18 april 

Het thema van de 87ste Boekenweek is: De eerste liefde. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek Monterosso mon amour als geschenk aanvragen. Het Boekenweekgeschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP!

Bestel het uitleenexemplaar

Boekenweekgeschenk: Monterosso mon amour

Het thema van de 87 ste Boekenweek is: De eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers.

Ilja Leonard Pfeijffer schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk getiteld Monterosso mon amour. Een verhaal over het belang van verhalen. En tegelijkertijd is het een ode aan de anonieme mensen die het literaire bedrijf draaiend houden, zoals boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers en organisatoren van lezingen. 

Monterosso mon amour is ook te bestellen als uitleenexemplaar (streaming, braille en Daisy-cd). 

Bestel het uitleenexemplaar

Een extraatje van NS 

Om de Boekenweek dit jaar te vieren heeft NS, als hoofdsponsor, iets leuks voor iedereen. Ga hiervoor naar www.ns.nl/boekenweekactie.  

<>Boekenweek

Lees meer van Ilja Leonard Pfeijffer 

Quarantaine
Dit is een uniek dagelijks verslag van de ontwrichtende gevolgen van het SARS-CoV-2-virus, dat zich weliswaar mondiaal verspreidde maar keihard toesloeg in Noord-Italië, met name ook in Genua, waar de auteur woont.

Grand Hotel Europa 
Een schrijver strijkt neer in een oud hotel om zijn verdriet over zijn verbroken relatie met een Italiaanse kunsthistorica te verwerken, wat leidt tot lange beschouwingen over het oude en het nieuwe Europa, inclusief massatoerisme en bootvluchtelingen.

Idyllen
Vijftig doorlopende, episch-lyrische gedichten, ronkende, rijmende alexandrijnen van telkens circa honderd regels.

La Superba 
Een schrijver doet per brief aan een vriend verslag van zijn uitbundige leven in de Italiaanse stad Genua.Fotocredits: Keke Keukelaar

Boekenweekessay 2022

Marieke Lucas Rijneveld schrijft dit jaar het Boekenweekessay: Het warmtefort. Hierin wordt de lezer via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige tijd van de basisschool genomen waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd. 

Bestel Het warmtefort

Meer van Marieke Lucas Rijneveld 

Komijnsplitsers
Gedichten van een dichter over de worsteling met genderbepaling maar ook over algemene thema's als liefde en dood.

Mijn lieve gunsteling 
Een veearts is seksueel geobsedeerd door een getroebleerd jongensmeisje dat juist aan het begin van haar puberteit staat.

Fantoommerrie
Gedichten waarvan enkele eerder gepubliceerd zijn in Hollands Maandblad, Terras, Revisor, Poëeziekrant en De Gids.

Fotocredits: Keke Keukelaar

Meer boeken in het thema ‘De eerste liefde’ 

Spreekt het thema ‘De eerste liefde’ je aan? We hebben nog meer boeken in de collectie die bij dit thema passen. Deze zes boeken zijn geschreven over het thema ‘De eerste liefde’.  

Klaaglied om Agnes  – Marnix Gijsen 
Een jongeman wordt gelouterd door de plotselinge dood van zijn geliefde en door de wantoestanden in de kazerne waar hij zijn dienstplicht vervult.

Eerste liefde – Stine Jensen 
Eerste liefde is een filosofische, persoonlijke en spirituele mijmering over liefde en de rol die aandacht daarin heeft. Het kat- en muisspel is in het begin van de liefde een van de meest verfijnde aandachtsspelen.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot 
Beschrijving van de tienerjaren van de schrijfster en van haar relatie met haar jeugdvriend Erik.

De opgejaagden – Dima Wannous 
Nadat een angstige jonge vrouw in Damascus verliefd is geworden op een eveneens angstige schrijver, moet deze vluchten als de stad te gevaarlijk wordt en als hij haar later een manuscript stuurt, blijkt de inhoud ervan verdacht veel op haar leven.

Eerste liefde – David Nicholls 
Een 16-jarige jongen beleeft aan het eind van zijn schooltijd zijn eerste liefde en kijkt later met begrip op deze hectische tijd terug.

In zee, twee jongens – Jamie O’Neill 
Tegen de achtergrond van het groeiende Ierse nationalisme in Dublin ontwikkelt zich in 1916 een liefde tussen twee Ierse jongens.

Week van het Christelijke Boek | 6 t/m 16 april

Van 6 tot en met 16 april 2022 is het de Week van het Christelijke Boek. Tijdens deze periode geven christelijke boekhandels De nacht die mijn leven voorgoed veranderde, geschreven door Lody van de Kamp, gratis weg bij een aankoop van €15,- aan boeken.

Het boek vertelt het verhaal van de Joodse Kasriël met zijn kleindochter Mirjam die in gesprek gaat over zijn verleden. Zijn verhaal begint in Polen, waar hij als kleine jongen met zijn familie wordt opgepakt. Het lukt hem om getto’s en concentratiekampen te overleven en voor zijn broertje te zorgen, maar daarvoor betaalt hij een hoge prijs. Een liefdevol geschreven, aangrijpende novelle over een jongen die na de oorlog verder moet met een levenslang trauma, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

Klik hier om het boek in audio of in braille te lenen