Boekenweek

Het thema van de 85ste Boekenweek (nu dus Boekenmaand) is: Rebellen en dwarsdenkers. In de schijnwerpers staan boeken die aanzetten tot nadenken en die breken met vooroordelen.

Het Boekenmaandgeschenk is dit jaar geschreven door Annejet van der Zijl. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek Leon & Juliette als geschenk aanvragen. Het Boekenmaandgeschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP!

Leen geschenk hier

Het thema van de 85 ste  Boekenmaand is: Rebellen en dwarsdenkers. In de literatuur is er plek voor veel verschillende geluiden. De boeken en schrijvers die tijdens de Boekenmaand in de spotlight staan, breken taboes door en werken tegen de stroom in. Annejet van der Zijl schreef dit jaar het Boekenmaandgeschenk getiteld Leon & Juliette. Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe. Klanten van Passend Lezen kunnen het Boekenmaandgeschenk lenen (streaming, braille en Daisy-cd). 

 

NS verplaatst gratis reisdag met Boekenmaandgeschenk


Naar aanleiding van de maatregelen van de regering heeft de NS in overleg met Stichting CPNB besloten de gratis reisdag op zondag 15 maart uit te stellen. Aanstaande zondag is niet meer het juiste moment. Zij denken dat weinig boekenlezers zondag zin hebben om op pad te gaan en bieden hen dit daarom graag op een andere datum aan. Deze datum wordt op een later moment bekendgemaakt.
 

Leen geschenk hier

<>Boekenweek

Annejet van der Zijl is één van de bekendste en meest gelezen auteurs van Nederland. Ze heeft bestellers als Sonny Boy en De Amerikaanse prinses op haar naam staan. Wij hebben diverse boeken van de schrijfster in onze collectie. Een greep uit de collectie:

Sonny Boy
Levensgeschiedenis van een 19-jarige Surinaamse student en een 40-jarige Hollandse getrouwde vrouw, die in 1928 verliefd op elkaar worden, een zoon krijgen (Sonny Boy), een pension in Scheveningen beginnen en in de Tweede Wereldoorlog joodse onderduikers in huis nemen.

De Amerikaanse prinses
Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Fotocredits: Anja van Wijgerden

Foto Jan Siebelink, copyright Sacha de Boer

Dit jaar is het Boekenmaandessay geschreven
door Özcan Akyol. Het essay heeft als titel
Generaal zonder leger. In Generaal zonder
leger onderzoekt Özcan Akyol waarom de
literatuur steeds meer genoegen moet nemen
met een rol in de marge. Het essay is vanaf
7 maart te bestellen als uitleenexemplaar
(audio en braille).

Eus
Een jonge Turkse Nederlander probeert zich staande te houden, thuis en in de maatschappij.

Turis
Op een beklemmende manier vertelt de Turkse schrijver over de relatie met en de zoektocht naar zijn vader.

Pessimisme kan je leren
De mooiste versjes van Lévi Weemoedt uitgekozen door Özca Akyol.

Fotocredits: Sacha de Boer

Spreekt het thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ je aan? We hebben nog meer boeken in de collectie die bij dit thema passen. Deze zes boeken zijn geschreven over of door rebellen en dwarsdenkers. 

Impressies van een simpele ziel - Annie MG Schmidt
Keuze uit de columns van de Nederlandse schrijfster (1911-1995).

Joe Speedboot - Tommy Wieringa
Een gehandicapte jonge schrijver in een afgelegen dorp ontwikkelt zich door de komst van een overrompelende vreemdeling in een onverwachte richting.

Concept M - Aafke Romeijn
Als de Nederlandse samenleving in 2020 ontwricht raakt door de mysterieuze ziekte 'kleurloosheid', neemt een (kleurloze) jonge vrouw een radicale beslissing.

Onderworpen - Michel Houellebecq
Een professor aan de Sorbonne, groot kenner van het oeuvre van Joris-Karl Huysmans, ziet zijn land in 2024 aan de vooravond
van de presidentsverkiezingen steeds verder polariseren: een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk.

Mijn beter ik - Renate Rubinstein
Relaas van de Nederlandse schrijfster (1929-1990) van haar geheime verhouding met Simon Carmiggelt (1913-1987), aangevuld met een essay van biograaf Hans Goedkoop.

Lof der Zotheid - Desiderius Erasmus
Satire van de Rotterdamse humanist (1469-1536) over de menselijke dwaasheden. Met aantekeningen.

Week van het Christelijke Boek | 4 maart t/m 14 maart 

Van 4 t/m 14 maart 2020 is het de Week van het Christelijke Boek. Tijdens deze periode geven christelijke boekhandels Brood en stenen, geschreven door Arie Kok, gratis weg bij een aankoop van € 15,- aan boeken. In de novelle Brood en stenen vertelt Arie Kok het waargebeurde verhaal van zijn grootvader, gebaseerd op diens originele dagboeken.

Leen hier