Onderwijs


Lezen is leuk. Maar voor kinderen en jongeren met een leesbeperking kan het ook best lastig zijn. Als professional in het onderwijs heb je hier veel mee te maken en wil je deze leerlingen zo goed mogelijk helpen.

Bij Passend Lezen heeft iedereen die niet (meer) op de gebruikelijke manier kan lezen onbeperkt toegang tot de grootste collectie boeken, kranten en tijdschriften in een leesvorm naar keuze. De diensten van Passend Lezen zijn gratis voor iedereen tot 18 jaar met een leesbeperking, zoals blind- of slechtziendheid, dyslexie, TOS of ADHD.

Op deze pagina lees je hoe we kunnen samenwerken en wat je als onderwijsinstelling met Passend Lezen kunt betekenen voor jouw leerlingen.

<>Onderwijs

Superboek heeft superveel leuke, informatieve en spannende boeken voor alle leeftijdsgroepen. Zoals Mees Kees, Superjuffie of De Grijze Jager. Maar de collectie bevat ook kranten en tijdschriften en hoorspelen. Superboek heeft het allemaal! En lezen of luisteren kan op de manier die het beste bij het kind past; in gesproken vorm, in braille of Jumboletter of karaoke.

Naar superboek.nl

Vraag folders over Passend Lezen voor kinderen 0-12 jaar (Superboek) aan

Speciaal voor jongeren op de middelbare school is er passendlezen.nl/voorjelijst. Op deze pagina is een uitgebreide collectie gesproken boeken te vinden die geschikt is voor de leeslijst Nederlands. Deze zijn gerangschikt op leeftijd en niveau. Ook voor Engelse, Franse en Duitse titels kunnen ze hier terecht. Zo wordt het makkelijker, en misschien leuker, om de boekenlijst af te ronden. 

Naar passendlezen.nl/voorjelijst

Vraag folders over Passend Lezen voor de jeugd 12-18 jaar aan


Doelgroep: ib'ers, aob'ers, docenten, rt'ers, zorgcoördinatoren, dyslexiebegeleiders, ouders
Duur: 37 minuten

Op school wordt veel gelezen. In lesboeken natuurlijk, maar ook in prentenboeken, avi-boekjes of boeken voor een boekenlijst. Kortom, lezen heeft een belangrijke plek in de les. Maar wat als je een leesbeperking hebt, omdat je bijvoorbeeld blind of slechtziend bent, of dyslexie hebt? Dan is lezen niet zo vanzelfsprekend.

Gelukkig zijn er ook voor leerlingen met een leesbeperking een heleboel oplossingen. Alle boeken die bij een school- of studiemethode horen, kun je bestellen in een toegankelijke vorm bij Dedicon. En voor aangepaste leesboeken van alle niveaus, kun je terecht bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Hoe zorg je voor een passende leesoplossing voor jouw leerling? Dat leggen we je uit in bovenstaand webinar dat georganiseerd werd door Dedicon en Passend Lezen.

Meer webinars terugkijken? Bezoek dan passendlezen.nl/webinar.

Passend Lezen heeft een relatiemanager, Janneke Bakker, in dienst die vrijblijvend op afstand of op locatie informatie geeft over onze dienstverlening.

Daarnaast kan onze relatiemanager:

  • Informatie geven over leeshulpmiddelen
  • Meedenken over de invulling van leesactiviteiten
  • Helpen bij het opzetten van een leesclub
  • Informatiepakket beschikbaar stellen
  • Informatiebijeenkomsten voor medewerkers en ouders organiseren

Neem contact op met de relatiemanager

Via een eigen account kun je leerlingen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de dienstverlening van Passend Lezen. Het is voor een onderwijsinstelling ook mogelijk om klant te worden van Passend Lezen. Een lidmaatschap voor organisaties kost €30,- per jaar.

Word lid als onderwijsinstelling