Ontwikkelingen

<>Ontwikkelingen

Op deze pagina houden we je frequent op de hoogte over de verbeteringen van de website die zijn doorgevoerd. Maar ook updates over o.a. de Daisylezer app en de online player melden we hier. Zodra er nieuws is, plaatsen we dat hieronder. De volgorde is gerangschikt op datum; de meest recente ontwikkelingen staan bovenaan.

28/11/2017

Vanaf nu is het mogelijk om je leeshistorie te exporteren naar een Excelbestand. Je vindt de leeshistorie terug onder Mijn bieb -> Boekenplank -> Eerder gelezen. Een uitgebreide instructie staat beschreven in de handleiding.

15/8/2017

De nieuwe versie van de Daisylezer-app is beschikbaar!
De belangrijkste wijziging is dat het mogelijk is om de elektronische kranten en tijdschriften (EKT) terug te vinden in de app. Deze collectie bestaat voornamelijk uit landelijke en regionale dagbladen, tijdschriften, en enkele uitgaven van organisaties die interessant kunnen zijn voor onze klanten. Onderstaand geven we vast enkele tips en trucs.

 • Abonnementen op Elektronische kranten en tijdschriften zijn te beheren met de knop "Wijzig leesmap" welke je rechts bovenin het scherm vindt, als je in de leesmap bent. Klik op de krant of het tijdschrift welke je wilt lezen en vervolgens op de knop abonneren. Je bent direct geabonneerd op de betreffende krant of het betreffende tijdschrift en kunt direct de laatste edities terug vinden in de leesmap.
 • Er is geen limiet op het aantal abonnementen op EKT en alles valt binnen je bestaande lidmaatschap.
 • Je kunt de EKT uitgaven beluisteren door middel van de ingebouwde spraaksynthesizer op de Smartphone of tablet, maar je kunt er ook voor kiezen om de tekst tegelijkertijd weer te geven op het scherm. Gebruik hiervoor de knop "Wissel naar tekstmodus" in het afspeelscherm. Je ziet de paragraaf in beeld die wordt voorgelezen. Gebruik je al spraak op je apparaat, bijvoorbeeld met Voice Over of Talk back, dan kan deze optie handig zijn om bijvoorbeeld de spelling van een bepaald woord te controleren.
 • Edities downloaden: wilt je er zeker van zijn, ook zonder goede internetverbinding, bijvoorbeeld in de trein, toch lekker de krant te kunnen lezen, dan kun je ook edities downloaden. Dit werkt op dezelfde manier als bij boeken. Elektronische kranten en tijdschriften bevatten hoofdzakelijk tekst, en deze nemen dan ook relatief weinig ruimte in beslag waardoor het downloaden ook binnen enkele seconden is gebeurd.
 • Navigatieniveaus: het is in de elektronische uitgaven, net als bij audio uitgaven zoals gesproken boeken, kranten en tijdschriften, mogelijk om in te stellen hoe de knoppen "vorige" en "volgende" reageren als je aan het lezen bent. Zeker bij kranten is er meer structuur; een rubriek bevat artikelen, en die artikelen bestaan soms uit verschillende paragrafen. Je kunt dit instellen per titel met de knop "instellingen" of tijdens het afspelen aanpassen. Standaard wordt er genavigeerd op artikel.
 • Ontvang je nu al Elektronische kranten en tijdschriften in je mailbox, welke je leest met het XML leesprogramma? Dan moet je, als je deze wilt lezen in de Daisylezer-app, je eerst op betreffende uitgave abonneren via de app. De abonnementen op EKT uitgaven lopen helaas niet synchroon met onze website.
 • EKT uitgaven zijn tekstbestanden, die je tot voor kort alleen met het XML leesprogramma kon lezen.
 • Met de vernieuwde Daisylezer-app kun je deze uitgaven laten voorlezen met een synthetische stem. De meeste smartphones of tablets hebben dit standaard ingebouwd, in ieder geval de iPhone of iPad en ook wanneer je Talk Back al gebruikt op een Android toestel.
 • Naast het voorlezen van de tekst, kan de Daisylezer-app de tekst ook tonen op het scherm. De paragraaf die wordt voorgelezen wordt dan gemarkeerd.
 • Probeer je een EKT uitgave af te spelen op je Android telefoon, maar komt er geen geluid? Voer dan de volgende stappen uit.
  1. Ga op je Android toestel naar Instellingen
  2. Tik op Taal en invoer
  3. Tik op Tekst naar spraak
  4. Kies een Nederlandstalige spraaksynthesizer, bijvoorbeeld Google tekst naar spraak.
  5. Wil je een betere stem? Acapella en Nuance bieden goede, betaalde, stemmen aan. Deze zijn te vinden in de Google Playstore.

5/5/2017

 • De handleiding voor de website is inmiddels alweer toe aan de derde versie. Ditmaal zijn een flink aantal tips en suggesties van klanten van Passend Lezen verwerkt. Bedankt voor jullie bijdrage! Download hier de handleiding.

21/4/2017

 • De tijdschriften van de CBB zijn sinds deze week weer als streamingdienst beschikbaar.

 • De handleiding is weer bijgewerkt in samenwerking met Bartiméus. In de nieuwste versie zijn een aantal functionaliteiten opgenomen voor Mac-gebruikers.

7/4/2017

 • Sinds de lancering van de nieuwe site hebben sommige klanten het probleem dat hun gebruikersnaam en wachtwoord niet meer worden onthouden. Hierdoor moeten zij bij elk bezoek opnieuw inloggen. De afgelopen week is dit probleem verholpen. Als je nu inlogt en aanvinkt: "Mijn referenties onthouden", blijf je voortaan ingelogd.

 • De handleiding is weer bijgewerkt met onder andere meer toelichting over Mijn bieb en het gebruik van de Wensen- en reserveringenlijst.